Sunday, 17 June 2012

Apple Pie simple but best hehhehe..

Tgh mlm td aku tetibe lapo, ingatkan nk pose last2 xjd gak ler perut memekak nk mintak makanan hehehhe cian kat dia...Teringat kat pastry yg dah mmg aku siap bekukan kat freezer tu ermmmm teringat kat projek apple pie yg tertangguh tu, so aku decide nk terus kan walaupun dah tgh mlm hehehhhehe ( marah lg ler pegawai kesihatan aku tu mintak maaf yer puan hehehhe)... Proses nk buat pai nie sama je ngan nk buat chicken pie Click Sini cume inti dia je yg lain hehehhe...Jom kiter layan resepi nyer ek..


Muhahhahah hiasan apple pie xkena mengena ekekkeke apple dah abis buat inti...

Bahan2 inti

2 biji apple hijau ( buang kulit potong dadu )
5 sudu besaq gula
Secubit garam
1 sudu kecik serbuk cinnamon 
1 sudu besaq tepung jagung
1/2 tutup esen vanilla 
Roti canai paratha secukup nyer (aku guna nie)

Cara2 nk buat nyer

Pastry tekan2 kat dlm acuan cam buat chicken pie tu, Letakkan semua bahan2 dlam 1 mangkuk n gaulkan sebati, dah siap gaulkan inti masukkan inti kedlm bekas acuan td byk mana korang nk pastu tutup pie td semula n tepi nyer tekan ngan garpu n atas nyer lubang2kan ckit..Bakar 175c dlm 30-35 minit or sampai inti dia dah bubble, siap tuk dihidangkan but jgn mkn panas2 tau.. 







Kalau nk makan pai nie kena lah tunggu dia sejuk ckit sbb inti dia leh buat lidah melecur..Ok selamat mencuba ek kekawan mudah je kan buat nyer daaaaaaaaaa..



8 comments:

  1. sedapnye...suka jugak tp nk buat malasnye..hehe

    ReplyDelete
  2. Thanks, hehehe d5 pun malas but kalau beli kekadang xsedap or kekadang inti dia ckit je tu yg buat gak tu :D..

    ReplyDelete
  3. mesti sedap ni Delima.... kami tengah belajar buat pie he he he hhh pie labu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap d5 mmg suker apple pie hehheheh wahhhh leh lah blaja pulak pie labu best nyerrrrr....

      Delete
  4. saya dulu pernah buat apple pie..tapi termasam pulak sebab kurang letak gula..hehehhe..

    ReplyDelete
  5. Aa yg kali pertama pun d5 buat masam ckit, pastu percubaan kali kedua d5 tambah gula lg n xbape masam dah hehehhe...

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Sedap nnt cuba lah ek Etuza :D..

      Delete