Wednesday, 13 June 2012

Mee goreng basah org bujang..

Dah 3 ari aku bz sesangat, hari2 mkn kat luar bukan sbb malas tp aku pi baiki kete aku yg rosak so balik umah musti ler penat so aku ambik keputusan mkn luar je. Sambil2 tunggu kete siap aku pun seperti behsa lah pi shopping ekkekkeke mmg aku minat nk bershopping nie maklumlah tu kan pengubat hati paling baik ekkekkeke punyer lah minat bershopping sampai kat bengkel kete pun aku leh sauk diaorg nyer stock mineral water muahhahhahah ( aku terbekenan ngan botol air tu ) toke bengkel tu terpaksa jual satu kotak kat aku ehhehehhe..Bab kete dah settle ari nie aku rajin ckit so aku masak mee goreng. Aku suker kalau mee goreng tu xbape kering so aku buat ler basah ckit heehhe meh aku tunjukkan cara2 org bujang masak ek mudah n ringkas je jom....jom..jommmm.....


Nie mee goreng yg dah siap tinggal nk ngap je heheh bahan2 nyer kat bawah nie..


mee kuning 1kg, ayam potong dadu, udang , bawang merah n putih cincang halus, udang kering tumbuk halus, 1 biji tomato, 1/2 biji carrot, 3 batang sawi, 5 batang cili padi, 2 helai daun limau purut , kicap, sesudu cili giling, sesudu sos tiram, sos cili (aku guna sos cili peket stock kat umah dah abis so guna ape yg ade), minyak tuk menggoreng n air.


Muler2 panaskan minyak n masukkan bawang putih n bawang merah sampai naik bau..


Bile tumisan bawang dah wangi masukan cili giling.


Kacau n masukkan sedikit air masak sampai naik minyak..


Dah naik minyak masukkan ayam n kacau lg masukkan sedikit air ..


Masukkan skali ngan udang kering..


Kacau sampai dia kering ckit k...


Kemudia masukkan sos tiram n sos cili kacau lg...


Pastu masukkan kicap kacau lg..


Kacau sampai ayam masak..


Bila ayam dah masak masukkan carrot, daun limau (untuk wangi) n cili api..


Kacau sampai sebati heheh


Masukkan kan udang n tomato..


Masak sampai udang kemerahan..


Udang dah tuka merah je masukkan terus mee kuning tu kacau sampai sekata kalau kurang air tambahkan ckit ikut citerasa korang ler nk basah ke kering..



Last skali tutup api n masukkan sawi n kacau, siap dah masak leh makan hehehhe



Aku suker kalau dia basah2 ckit br sedap hehehhe kalau masak mee goreng nie aku xletak garam sebab dah cukup masin kicap n mee tu pun mmg dah bergaram :D, ok selamat mencuba sumer daaaaaaaa...


Hah nie ler dia air mineral yg aku sauk kat bengkel kete tu comey kan heheh terbekenan aku kat botol dia nie ekekkek time kasih toke bengkel sbb bg beli :D..





6 comments:

  1. As'kum Delima ni bukan resipi orang bujang ni.. ni bertaraf hotel berbintang2 ni hehehe.. i like.. wah botol tu cantik! meh campak satu.. heehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Shahriah hehehhe yg masak nyer org bujang ekkekek lom lg layak dpt bintang muahahhah..Hah comey kan botol tu sbb tu ler d5 pi pujuk toke bengkel tu jual 1 kotak kat d5 ekekkekkkek

      Delete
  2. Wow mee goreng mmg my feveret. Sedap nyer, mewah nyer dg pelbagai rencah. Terliur sangat sangat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azie arinie xtau nak masak ape so tgk kat dlam peti ade udang n ayam so jadik ler..Behsa lah Azie kalau nk mkn sendirik kiter buh je byk mana nk mkn but d5 cume dpt sekor je lebey nyer anak2 sental xsempat masuk mulut muahhahahhah jemput mkn ek Azie..:D

      Delete
  3. Replies
    1. Yw, Thanks sudi cuba resepi D5 :)

      Delete