Thursday, 2 August 2012

Daging masak merah..

Sahur aku ari nie best ckit.. Aku cadang nk masak daging masak merah.. Happy sgt biler dpt idea tu, tp ade lah cerita seday yg aku nk kongsi sama korang.. Kalau korang nk tau hancur luluh hati aku ari nie uhuk, aku rebus 2 ketul besaq daging tuk buat daging masak merah, pastu aku tos lah dia sbb nk bg kering ckit n cam behsa lah sementara nk tunggu masa sesuai tuk masak, aku duk ler layan movie kat internet ngan kawan aku.. Kiterorg terasa peace semacam je, dlm hati duk tertanya2 mana pi anak2 sumer ek senyap je but aku diam je lah happy gak lah xkena ganggu mase tgk movie ( slalu nyer diaorg akan menyibuk kan diri mintak di garu ).. Tepat kul 4.00pg aku pun beredar lah ke dapur konon2 nk start masak ler, haaaiiiiiii naik hesteria aku dibuat nyer satu umah dgr sore aku arrrggghhhhhhhh anak aku curik aku nyer daging rebus isk isk isk bukan 1 tp 2 sekali, tetibe rase nk menitik air mate nie isk isk isk ( patut ler senyap semacam rupe nyer berganding bahu memasing korban kan daging aku tu cis hampeh tul anak2 aku nie ).. Hancur lebur aku nyer lauk sahur, kawan aku xtekate dah hairan sgt sbb seketul tu besaq gak lah tp langsung xnampak bayang isk isk isk mujur ade spare lg daging dlm peti ais kalau tak mau aku pi batu belah batu bertangkup uwaaaaaaaaa... Mujur ler ade masa lg so aku pun ngan sebak2 dada pi lah rebus baki daging aku tu, nk marah xboleh memasing buat muke mcm haiii lah labu haiisshhh kalau bukan anak ler grrrgrrrrrrr xtau nk habaq ape.. Ok lah dah abis dah aku buat luahan hati pedih ku nie jom ler kiter layan resepi nyer lak ek....


Errrmmmm mujur senpat masak n makan huhuhuhu kalau tak isk isk isk menangis sakan aku...

Bahan2


300g daging ( potong kiub besar n rebus n toskan dan hiris nipis2 )
1/2 cawan air rebusan daging
1 sudu kecil tepung jagung + sedikit air
3 ulas bawang putih ( di cincang halus )
1/2 biji bawang besar ( di hiris besar )
4 biji cili api ( di ketuk kalau xnk pedas kurangkan )
Bunga kobis ( potong kecil )
Kacang panjang ( potong kecil )
Carrot ( potong kecil )
1 sudu kecil cili giling
3 sudu besar minyak

Bahan2 sos

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil sos tomato
Sedikit gula
( sumer bahan nie di campur dlm satu mangkuk )

Cara2 nk masak


Panaskan minyak n tumiskan bawang putih sampai naik bau.


Masukkan daging n masak sampai agak garing ( aku tak sempat nk garing sbb xcukup masa )


Biler daging dah garing masukkan cili api n bawang besar kacau rata..


Tolak daging ketepi n tumis cili giling sekejap..


Masukkan sayur2 n kacau sekejap..


Masukkan bahan2 sos n kacau sebati..


Tuangkan air rebusan daging mengikut kadar kuah yg korang nk..


Last sekali masukkan air tepung jagung n kacau sampai kepekatan yg korang suker.. Rasa garam kalau kurang masin tambah ler ek ( masakkan nie kena masak cepat2 tau ngan api yg kuat ), tutup api n siap tuk di hidangkan..


Hah kalau korang nk tau besaq nie ler daging aku yg kena kidnap tu 2 ketul lg, hanggin tak isk isk isk xde lak tu tinggalkan kesan walau secebis.... 


Kali nie daging merah aku tak bape nk garing sbb xcukup waktu nk masak.. ( aku suker kalau daging nyer agak garing ckit br best )


Ermmm aku suker kuah lebey ckit mkn ngan nasik panas2 ermmmm yummy yummy lah...


Mudah kan nk masak nyer so ape lagi kawan2, selamat mencuba daaaaaaaaaa...






No comments:

Post a Comment

Post a Comment