Tuesday, 25 September 2012

Home-made dip caramel

Ok kali nie aku nk tunjuk lak cara2 nk buat dip caramel yg sesuai tuk di cicah dengan PRETZEL. Seperti yg dijanjikan nie ler resepi dan cara2 nk buat nyer ek kawan2. Selain di buat dip, leh gak kalau korang nk makan ngan roti sapu cam majerin pun boleh.. Ok lah tenpa membebel byk2 jom ler kiter layan resepi nyer ek. Jom jom jommmmmmmmmm..


Ermmmm sedap woooo dip caramel nie.. Likat2 best :D..

Bahan2

1 cawan gula
1 cawan air
2 sudu besar butter
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar susu pekat manis
secubit garam.

Cara2 nk masak


Masukkan air dan juga gula masak sampai gula jd caramel seperti dalam gambar ( xperlu kacau just biarkan dia masak sendiri je, tp perlu tgk supaya xhangit sgt ). Jgn terlampau gelap nnt dia pahit. ( kena tunggu ngan sabar ek, lg satu jgn sesekali terkena tangan tau benda nie terlampau panas)


Bila gula dah jd caramel, tutup api dan masukkan butter kacau ngan whisk tanpa henti sampai butter cair.
 ( Jgn risau kalau benda nie meruap kacau je pelan2 ). 


Biler butter dah cair tuang susu segar dan susu pekat perlahan2 sambil kacau. Buka api yg perlahan semula dan kacau sampai kepekatan yg korang nk (xyah pekat sgt sbb nnt sejuk dia likat sendiri ). Tunggu biler dia dah agak suam2 tuang dalam bekas yg korang suker dan simpan dalam peti ais. Jgn risau kalau masuk peti ais dia keras, cuma kluarkan dan biar seketika nnt dia lembut balik. Siap tuk dihidangkan..


Ermmmmm kalau nk buat sapuan atas roti pun sedap nie.


Ok kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaaaaaa..









17 comments:

  1. aslmkm...nak cuba insyaAllah...ganti [email protected].tq share rso

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, sama2.. Terima kasih sudi dtg jenguk, cuba lah sedap tau :D.

      Delete
  2. baru sempat masuk ke sini...cmtu yer nk buat dip caramel tu...bleh cuba ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TY QH hehhe, tu salah satu cara nnk buat nyer, D5 ubah ckit2 dgn brg2 yg ade kat umah je sbb resepi asal menggunakan whipping cream tp cara2 nk masak nyer sama je :D.. nnt Qh cuba lah sedap tau..

      Delete
  3. menariknye! nak tnya cket k.d5, bape lame ye bole tahan caramel dip ni?

    ReplyDelete
  4. lebih kurang 1 minggu dik klu simpan dlm peti ais :)..

    ReplyDelete
  5. kak, ape beze pretzel ni dgn yg pretzel choclate cookies? tgk resipinye lain je bhn2nye. yg sy nmpk beze pretzel choclate nmpk lebih sedap. lom pernh cube lg. sy xtahu. hahahah yg pretzel akk buat ni pernh la sy mkn kat mkcik anne. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermmm akak xtau lak ader pretzel chocolate cookies nie hehheh but yg nie akka mmg buat tuk hilangkan rasa kempunan klu xdpt pretzel makcik anne tu hehhehhe :D..

      Delete
  6. salam sis, sye dah cuba buat dip caramel ni tpi tak menjadi.. keras mcam batu, knape ye sis? btw thanks sbb bgi resepi .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sayang, adik letak dalam peti ais ke, klu keras baru kuar peti ais tu normal cuma perlu panas kan dlm microwave, klu masak tu dia terlalu keras, mungkin masak terlalu lama so klu nk bg cair ckit adik tambah susu atau air panas n kacau balik atas api :D...

      Delete
  7. salam kak,kalau dia terpahit tu camne nak balancekan jadi manis semula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu dah pahit kena masak semula dik susah nk balance kan rasa dia :)... Sbb tu kena jaga2 jgn sampai terhangit..

      Delete
  8. Sesuai tak caramel ni utk buat cream caramel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg nie sesuai mkn ngan puding roti yunk klu cream caramel tu lain cuba tgk resepi cream caramel ade cara2 nk buat dia.. :)...

      Delete
    2. http://www.delimazamrud.my/2012/11/puding-caramel-pandan.html

      Delete
  9. Kak.. Susu segar tu yg mcm mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fresh milk yg jual dlm botol or kotak tak pasaraya tu yunk 😊

      Delete