Tuesday, 25 September 2012

Home-made Soft Pretzel

Patut nyer aku buat nie semalam, but tunda ke hari nie atas sebab2 tertentu.. Ari nie aku nk kongsi ngan korang cara2 nk buat pretzel. Tuk pertama kali nyer aku mencuba dan seperti behsa ler aku tanye ler kat pakcik google resepi nyer, maklum ler pakcik google kan serba tau hehhehe.. Kali pertama aku buat pretzel nie menjadi gak lah rasa nyer but terlebih debab ler pulak ekkekke.. Bak kate org bukan rupe jd ukuran, yg penting rasa nyer tu kan kan kan... Alang2 aku dah buat pretzel nie aku buat ler sekali ngan DIP CARAMEL dia hehhe Alhamdulilah dua2 menjadi, mekasih pakcik google.. Nnt kalau aku rajin aku akan buat N3 nk buat dip caramel dia pulak ek... Ok lah kawan2 moh ler kiter layan resepi nyer ek..


Huhuhuhu terdebab lak makcik anne aku nie ekkekek..

Bahan2

1/2 cawan air
1/2 cawan susu segar
1 sudu kecil yis segera
4 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
2 1/2 - 3 cawan tepung gandum serba guna
Sedikit minyak masak
2 sudu kecil butter ( dicairkan )
1 sudu besar baking soda 
1 cawan air panas mendidih

Cara2 nk buat


Satu kan air, susu, yis dan gula biarka selama lebih kurang 10 minit sambai yis berbuih. Biler yis dah berbuih masukkan garam dan kacau sampai garam hancur. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau dengan senduk.


Bila kiter dah rasa susah nk gaul ngan senduk tu, bersihkan senduk dan mula lah kiter menguli dengan tangan bersama baki tepung tadi. Uli sampai doh agak elestik dan licin dan xmelekat lg kat tangan dan mangkuk.


Bersihkan mangkuk dan sapu minyak, kemudian masukkan doh td balik golek2 kan biar semua permukaan doh td berselaput dengan minyak. Kemudian tutup mangkuk dengan kain lembab or cling wrap dan rehatkan doh sampai naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.


Biler doh dah naik. Bahagikan doh pada bahagian2 kecil ( resepi nie aku dpt bahagikan 9 bahagian ). Kemudian gelek kan doh seperti dalam gambar, gelek sampai jd panjang. ( kalau boleh biar halus ckit, kalau tak jd debab cam aku punyer. Sementara membentuk nie korang panaskan lah oven 200c.


Bila dah cukup panjang, bentuk kan huruf U, Ketemukan hujung dia dan simpulkan 2 kali seperti dalam gambar, kemudia tarik kebelakang dan tekankan dengan jari.

 
Hah camnie ler hasil nyer. Aku xbape pandai sgt sbb xpenah kerja ngan makcik anne tu heheh. Sbb tu ler aku suruh gelek sampai halus dan panjang supaya xdebab cam aku nyer.


Bila doh dah siap di bentuk. Bancuhkan soda bikarbonat dengan air mendidih td dalam satu bekas. Kemudian celupkan doh sebentar dalam air soda td ( kejap je tau ) Kalau doh agak basah, letakkan doh sekejap atas towel bersih untuk serap air. Pastu susun balik atas tray yg telah di sapu dengan minyak.


Cairkan butter dan sapu diatas permukaan semua doh td. Kalau korang suke boleh tabur garam ataupun gula kat atas pretzel td.

 

Bakar pretzel selama 20 minit pada suhu 200c sehingga kuning keemasan seperti dalam gambar. Bila dah siap keluarkan dr oven dan terus sapu baki butter cair tadi kat pretzel panas2 atas dan bawah ( Kalau kat makcik anne aku tgk dia celup but aku nk jimat guna butter hehhe so aku sapu je lah ). Siap tuk dihidangkan.. Sesuai untuk dicicah dengan dip caramel.


Walaupun rupe nyer xsemenggah tp rasa nyer sedap tau yummy yummy..


Hah debab kan pretzel aku hehhehhe.. Maklumlah kali pertama buat kannnnn..


Nie ler DIP CARAMEL  yg aku buat tu, sedap tau cicah ngan pretzel nie.. Nnt aku tunjuk ek cara2 nk buat lak.


Ok kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaaaaa...








38 comments:

  1. salam kenal delima, terliur akk tgk dip caramel...nnt share cara buat ye...thnx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam akak, salam perkenalan juga dr D5, thanks sudi join blog D5 nie. Tgh draft nnt dah siap D5 post ek..

      Delete
  2. tahniah sbb mjadi buat pretzel ni...QH penah gak buat tp hancur la...keras yg amat...nk cuba guna resepi ni nti...geram tgk pretzel yg gebu n tembam tu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe Mekasih QH.. D5 buat semalaman simpan kat dalam peti ais.. Sekali terdebab lah pulak ekkeke but alhamdulilah sedap, nnt QH buat skali ngan dip nyer k.Nnt D5 post kan cara2 nk buat dip dia lak..

      Delete
  3. Salam...gebus nyer pretzel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam :D.. MMg gebus ekkeke, sepatut nyer gelek bg halus dan panjang lg but kawasan terhad hehehhe tu yg jd gebus mebus tu :D..

      Delete
  4. Salam ! first time masuk blog D5 mencari2 resepi pretzel. Dah Cuba.....menjadik ! Sos karamel pun.....hmmmm.....sedapnya. Dah 3 kali buat siap bagi kat kawan2 lagi ade yg berkenan nak order. Tima Kasih kongsi resepi n teknik. Jemput singgah umah kita yg tak seberapa tuuuu......(Nadhomebakery.blogspot.com).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Naddia thanks sudi cuba n singgah ke blog D5 heheheh Insyaallah nnt D5 pi singgah ke umah Naddia lak :)...

      Delete
  5. Salamm.....suke sgt pretzels... :-)
    Nak tanya, resepi ni sama ke untuk biskut mini pretzels tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sama lah Miera nie cam pretzels aunty anne tu yg biskut mini tu cara yer lain..

      Delete
  6. Mengancam betul pretzies ni sis D5..nnti blh buat sendiri dah coz ur method n ingredients makes it easier to follow n understand.tq so much sis..

    ReplyDelete
  7. Mengancam betul pretzies ni sis D5..nnti blh buat sendiri dah coz ur method n ingredients makes it easier to follow n understand.tq so much sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yw dear nnt klu dah cuba bg feedback k thanks :)

      Delete
  8. Asslmkm D5..Gebus2 pun tetap menawan... Hayuk!..Sana sini nampak pretzels..Tak boleh jadi..kena try juga... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam yang....Thanks dear sudi cuba resepi D5 :D..

      Delete
  9. Salam kak. Saya nak tanya yang 1/2 susu segar tu 1/2 cawan susu ke? Teringin nk cuba buat. Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dear aa cawan hehehh sorry thanks dah betul kan kesilapan tu D..

      Delete
  10. Replies
    1. Salam dear yg mini tu akak lom penah cuba buat selalu nyer yg mini tu beli yg dah siap mmg ader jual kat kedai yanggg....

      Delete
  11. 1/2 susu segar tu ukuran cawan ke ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti D5 dah betulkan resepi tu tertinggal cawan nyer hehhehe sorry ek :D..

      Delete
  12. datang sini sebab google pretzel..ingatkan apalah pretzel ni..nampak sedap nih..salam kenal dari saya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks cik matahari, salam kenal dr d5 juga :)

      Delete
  13. assalam..nampak sedap sangat resepi ni..nnt nak try..simple je but hasil nye mcm best...

    ReplyDelete
  14. salamm D5,nk tanya,kalau guna tpg gandum jek boleh x?

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je TheEryzahira guna tepung gandum biasa... :)

      Delete
  16. Salam sis..nk kne gune water roux x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak xletak pun, ape yg tulis kat resepi tu je yg akak guna :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete