Wednesday, 12 September 2012

Persediaan untuk BBQ party..

Hah nie pun atas permintaan kawan aku Anne dan juga Mamu.. Harap2 korang pueh hati leh ek Hehehe.. Kali nie aku nk tunjuk resepi tuk buat BBQ.. Cara2 nk perap daging, kambing dan juga ayam.. Harap maaf lg sekali ek terlambat nk post sbb pelbagai hal hehhehehhe.. Semoga resepi nie dpt memuaskan hati korang dan juga tetamu yg hadir k.. Untuk Mamu happy pre-birthday ek hehheheh i love u all soooooo much muuuaaahhhhh. Jom kite layan resepi nyer ek..


Wahhhhh sedap woooo steak nie nnt korang cuba ek..

Bahan2 tuk perap daging.

1/2 kilo Daging 
1 sudu kecil pes halia + bawang putih
1/2 sudu kecil mix herbs
1/2 sudu kecil black pepper
2 sudu besar olive oil
1/2 sudu kecil serbuk pasti sedap
Garam secukup rasa

Cara2 nk perap








Bersihkan daging, letak dalam bekas, kemudian masukkan semua bahan2 dan gaul rata. Masukkan dalam plastik dan perap dalam peti ais 2- 24 jam.

Cara2 nk masak


Aku xbakar sbb xde grill so aku masak atas kuali je hehehhe.. Panaskan kuali, bila kuali dah betul2 panas masukkan daging yg telah diperap td, tunggu dlam 2-3 minit br terbalikkan, masak lg 2-3 minit, masak sampai seperti dalam gambar. Kalau korang nk well done masak ler lama ckit. Letakkan black pepper sauce dan sedia tuk dihidangkan.



Hah yg nie lamb chop pulak :D..


Bahan2 nk perap lamb

4 keping lamb shoulder ( bersihkan lebih kurang 1/2 kilo )
1 sudu kecil pes halia + bawang putih
1 sudu kecil mustard
1 sudu kecil juice lemon
1/2 sudu kecil mix herbs
1/2 sudu kecil black pepper
1/2 sudu kecil serbuk pasti sedap
2 sudu besar olive oil
Garam secukup rasa

Cara2 nk perap lamb








Campur semua bahan dalam mangkuk kecil dan kacau rata sampai minyak sebati ngan bahan2.




Letak lamb dalam bekas, dan tuang bahan2 perap td keatas lamb dan gaul rata. Letak dalam plastik dan perap dalam peti ais 2-24jam.

Cara2 nk masak


Panaskan kuali dan masak sampai lamb garing or mcm mana korang suker. Letakkan black pepper sauce dan siap tuk dihidangkan..


Ermmm yg nie pulak ayam bakar style aku heheh..

Bahan2 nk perap ayam

4 ketul ayam potong 8 ( dibersihkan berat lebih kurang 1/2 kilo )
1 sudu kecil pes halia + bawang putih
1/2 biji bawang kuning
1/2 sudu mix herbs
1 sudu kecil sos tomato ( aku guna yg KFC punyer dpt free hehhehe )
1 sudu besar lemon juice
2 sudu besar olive oil
1/2 sudu kecil black pepper
1/2 sudu kecil serbuk pasti sedap
Garam secukup rasa

Cara2 nk perap ayam








Masukkan semua bahan kedalam chopper or blender. Blend sampai hancur seperti dalam gambar. Andai kata blenda xmau jalan korang tambah ler olive oil lg, jgn sesekali tambah air.




Masukkan ayam kedalam bekas dan tuang bahan2 blender td, perasakan dengan garam. Gaul rata dan masukkan kedalam plastik perap dalam peti ais 2-24 jam.

Cara2 nk masak


Masukkan ayam dalam oven dan bakar selama 30-45 minit atau sampai ayam garing seperti dalam gambar. Suhu 180c. Letakkan black pepper sauce dan siap tuk dihidangkan..

Ok siap sumer resepi yg kawan aku nk.. Kalau korang nk resepi black pepper sauce click sini. Kalau korang nk buat lebih dr 1/2 kilo korang pandai2 lah double, triple kan resepi yg aku bg td k.. Sebenar nyer kalau korang xnk mkn ngan black pepper sauce pun boleh, korang bedal je lah ngan sos yg korang suker hehhehe aku tak paksa ekkekkekkeke.. Tuk Mamu ngan Anne kalau korang nk tambah sausage bakar korang leh sapu sos BBQ kat sausage tu, rasa nyer perggggghh sedap xcaya tgk sini. Tuk side dish korang leh buat nie Pasta salad dan juga ini Potato salad. Ok kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaaa... Kalau aku rajin Insyaallah aku akan post resepi untuk blooming onion, sesuai jugak tuk buat side dish k.. :D..












15 comments:

  1. Kak Delima Zamrud
    .....saya ada try resepi akak nie dengan resepi sos lada hitam masa buat majlis hari jadi emak saya.......sedap sgttttt MAAF YE KAK, tak minta izin dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear sudi cuba resepi akak... Xperlu minta izin sayang akak mmg buat tuk kongsi resepi n dicuba :D....

      Delete
  2. salam sis, nk tny, serbuk pasti sedap tu ape ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. serbuk pasti sedap jenama knorr dik cuba cari kat pasaraya :D..

      Delete
  3. Replies
    1. Mix herb adalah campuran herb thyme, oregano, rosemary, klu pi pasaraya mmg ade jual mix herb tu...

      Delete
  4. lagi simple. kuali pun boleh. yg penting sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tul tu suhailey yg penting rasa nyer hehehe...

      Delete
  5. Awak sudah berumahtangga?

    ReplyDelete
  6. bestnya ada step by step..tinggal nak cari bahan n buat je

    ReplyDelete