Thursday, 18 October 2012

Masak Singgang ikan tongkol..

Ari nie sumer tak kena heheh masak nasik pun leh hangit.. Biler dah jd gitu semangat nk masak pun merundum ler.. Biler dah jd gitu aku pun duk ler kejap layan game dan tenang2 kan hati hehhehe ( malas lebey nyer tu ).. Biler agak2 dah sejuk ckit hati tu aku pun decide ler nk masak singgang ikan nie, bukan ape dia mudah campak2 je dah siap dah ler tu sedap lak tu ekkekke mmg habuan org malas cam aku ler hari nie.. Masak singgang nie pun sesuai di kala kiter kurang sihat sbb rasa nyer yg masam, manis ikan tu membuatkan jiwa kiter tenang je... Aku suker sesekali mkn camnie simple, mudah dan sedap tuk dimakan.. Jom arr kiter layan resepi nyer ek..


Ermmm lite je kan best wooo sesekali dpt mkn camnie..

Bahan2


5 ketul ikan tongkol di bersihkan
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 batang serai ( dititik )
3 keping asam keping
8 biji cili api ( dibelah dua.kalau xnk pedas kurangkan )
1 liter air 
Garam secukup rasa.

Cara2 nk masak


Hiris nipis bawang besar, bawang putih lengkuas, halia dan kunyit hidup seperti dalam gambar. Panaskan air dalam periuk sampai air menggelegak.


Biler air dah menggelegak masukkan bahan2 yg dihiris dan juga serai, masukkan juga sesudu garam, biarkan sampai bawang agak layu..


Biler bawang dah agak layu masukkan asam keping dan tunggu kuah menggelegak balik baru letakkan ikan kacau perlahan2.


Tutup sebentar sementara menunggu ikan masak. Bila ikan dah masak masukkan cili api dan perasakan ngan garam, kacau sebati perlahan2 supaya ikan tak hancur.
 ( kalau korang ade tomato korang leh letak masa nie gak ).


Biler rasa kuah singgang dah sebati dan secukup rasa tutup apu dan siap tuk dihidangkan.


Ermm mudah kan resepi ari nie, yg penting mmg sedap.


Kalau masak singgang nie mmg aku suker makan banjir2 sambil2 menghirup kuah ermmmm yummy yummy..


Ok kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaa....






13 comments:

  1. update banyak2 tau resipi, saya sangat suka resipi simple :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah Affa Teh hehhe sekarang tgh bz nnt kalau ade resepi simple D5 post ek :).. Thanks sudi jenguk blog D5 :)..

      Delete
  2. sedap..time kaseh kongsi resepi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear sudi cuba resepi d5 :D...

      Delete
  3. nmpk sdp...tgk pn dh terliur

    ReplyDelete
  4. Suke gak slurp2 kuah dia...thanks kongsi resepi..yg simple2 ni mmg i loike..;)

    ReplyDelete
  5. Terima kasih share resepi.Saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.Tiada yg lain.Dulu kini dan selamanya

    ReplyDelete
  6. Dah 2 3 kali dah refer resepi ni kat sini.. Sedap. Huhu

    ReplyDelete