Tuesday, 25 September 2012

Home-made dip caramel

Ok kali nie aku nk tunjuk lak cara2 nk buat dip caramel yg sesuai tuk di cicah dengan PRETZEL. Seperti yg dijanjikan nie ler resepi dan cara2 nk buat nyer ek kawan2. Selain di buat dip, leh gak kalau korang nk makan ngan roti sapu cam majerin pun boleh.. Ok lah tenpa membebel byk2 jom ler kiter layan resepi nyer ek. Jom jom jommmmmmmmmm..


Ermmmm sedap woooo dip caramel nie.. Likat2 best :D..

Bahan2

1 cawan gula
1 cawan air
2 sudu besar butter
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar susu pekat manis
secubit garam.

Cara2 nk masak


Masukkan air dan juga gula masak sampai gula jd caramel seperti dalam gambar ( xperlu kacau just biarkan dia masak sendiri je, tp perlu tgk supaya xhangit sgt ). Jgn terlampau gelap nnt dia pahit. ( kena tunggu ngan sabar ek, lg satu jgn sesekali terkena tangan tau benda nie terlampau panas)


Bila gula dah jd caramel, tutup api dan masukkan butter kacau ngan whisk tanpa henti sampai butter cair.
 ( Jgn risau kalau benda nie meruap kacau je pelan2 ). 


Biler butter dah cair tuang susu segar dan susu pekat perlahan2 sambil kacau. Buka api yg perlahan semula dan kacau sampai kepekatan yg korang nk (xyah pekat sgt sbb nnt sejuk dia likat sendiri ). Tunggu biler dia dah agak suam2 tuang dalam bekas yg korang suker dan simpan dalam peti ais. Jgn risau kalau masuk peti ais dia keras, cuma kluarkan dan biar seketika nnt dia lembut balik. Siap tuk dihidangkan..


Ermmmmm kalau nk buat sapuan atas roti pun sedap nie.


Ok kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaaaaaa..









Home-made Soft Pretzel

Patut nyer aku buat nie semalam, but tunda ke hari nie atas sebab2 tertentu.. Ari nie aku nk kongsi ngan korang cara2 nk buat pretzel. Tuk pertama kali nyer aku mencuba dan seperti behsa ler aku tanye ler kat pakcik google resepi nyer, maklum ler pakcik google kan serba tau hehhehe.. Kali pertama aku buat pretzel nie menjadi gak lah rasa nyer but terlebih debab ler pulak ekkekke.. Bak kate org bukan rupe jd ukuran, yg penting rasa nyer tu kan kan kan... Alang2 aku dah buat pretzel nie aku buat ler sekali ngan DIP CARAMEL dia hehhe Alhamdulilah dua2 menjadi, mekasih pakcik google.. Nnt kalau aku rajin aku akan buat N3 nk buat dip caramel dia pulak ek... Ok lah kawan2 moh ler kiter layan resepi nyer ek..


Huhuhuhu terdebab lak makcik anne aku nie ekkekek..

Bahan2

1/2 cawan air
1/2 cawan susu segar
1 sudu kecil yis segera
4 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
2 1/2 - 3 cawan tepung gandum serba guna
Sedikit minyak masak
2 sudu kecil butter ( dicairkan )
1 sudu besar baking soda 
1 cawan air panas mendidih

Cara2 nk buat


Satu kan air, susu, yis dan gula biarka selama lebih kurang 10 minit sambai yis berbuih. Biler yis dah berbuih masukkan garam dan kacau sampai garam hancur. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau dengan senduk.


Bila kiter dah rasa susah nk gaul ngan senduk tu, bersihkan senduk dan mula lah kiter menguli dengan tangan bersama baki tepung tadi. Uli sampai doh agak elestik dan licin dan xmelekat lg kat tangan dan mangkuk.


Bersihkan mangkuk dan sapu minyak, kemudian masukkan doh td balik golek2 kan biar semua permukaan doh td berselaput dengan minyak. Kemudian tutup mangkuk dengan kain lembab or cling wrap dan rehatkan doh sampai naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.


Biler doh dah naik. Bahagikan doh pada bahagian2 kecil ( resepi nie aku dpt bahagikan 9 bahagian ). Kemudian gelek kan doh seperti dalam gambar, gelek sampai jd panjang. ( kalau boleh biar halus ckit, kalau tak jd debab cam aku punyer. Sementara membentuk nie korang panaskan lah oven 200c.


Bila dah cukup panjang, bentuk kan huruf U, Ketemukan hujung dia dan simpulkan 2 kali seperti dalam gambar, kemudia tarik kebelakang dan tekankan dengan jari.

 
Hah camnie ler hasil nyer. Aku xbape pandai sgt sbb xpenah kerja ngan makcik anne tu heheh. Sbb tu ler aku suruh gelek sampai halus dan panjang supaya xdebab cam aku nyer.


Bila doh dah siap di bentuk. Bancuhkan soda bikarbonat dengan air mendidih td dalam satu bekas. Kemudian celupkan doh sebentar dalam air soda td ( kejap je tau ) Kalau doh agak basah, letakkan doh sekejap atas towel bersih untuk serap air. Pastu susun balik atas tray yg telah di sapu dengan minyak.


Cairkan butter dan sapu diatas permukaan semua doh td. Kalau korang suke boleh tabur garam ataupun gula kat atas pretzel td.

 

Bakar pretzel selama 20 minit pada suhu 200c sehingga kuning keemasan seperti dalam gambar. Bila dah siap keluarkan dr oven dan terus sapu baki butter cair tadi kat pretzel panas2 atas dan bawah ( Kalau kat makcik anne aku tgk dia celup but aku nk jimat guna butter hehhe so aku sapu je lah ). Siap tuk dihidangkan.. Sesuai untuk dicicah dengan dip caramel.


Walaupun rupe nyer xsemenggah tp rasa nyer sedap tau yummy yummy..


Hah debab kan pretzel aku hehhehhe.. Maklumlah kali pertama buat kannnnn..


Nie ler DIP CARAMEL  yg aku buat tu, sedap tau cicah ngan pretzel nie.. Nnt aku tunjuk ek cara2 nk buat lak.


Ok kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaaaaa...








Friday, 21 September 2012

Mee goreng

Ari nie aku xtau nk masuk n3 ape. So aku letak ler ape yg aku masak ari nie tuk hidangan dinner aku. Mee goreng basah mmg kegemaran aku, kalau korang nk resepi nyer siler click kat sini mee goreng basah. Di sebab kan aku malas ari nie nk taip resepi so korang rajin kan ler diri click kat link yg aku bg td ek. Moh ler layan hasil dinner aku ari k..


Ermmmm nyaman sungguh aku nyer dinner ari nie..


Mee goreng aku nie togel jer xde sayur rencah pun ckit je, bahana bahan2 dah abis..


Kalau korang nk resepi nyer kat sini ek mee goreng basah.


Ok kawan2 selamat mencuba daaaa..

Thursday, 20 September 2012

Shish kebab daging

Ari nie aku nk kongsi respi shish kebab daging. Dah lama resepi nie terperuk kat dlm draf, aku buat nie masa aku buat BBQ party, so aku buler ler skali ngan resepi nie. Kalau korang nk tau sbb ape aku masak nie, sebab nyer aku  dok tgk ler gambar2 makanan kat internet tu last2 terliur pastu aku pi ler tgk bahan2 kat dalam peti ais tu sumer ade so ngan pantas nyer aku pun menjalankan ler projek kebab nie.. Boleh tahan sedap gak lah resepi yg aku jumpe nie.. Kalau korang nk buat kebab nie korang beli lah daging yg lembut ckit nnt xler susah korang nk kunyah kannnn hehhehe.. Ok lah malas aku nk bebel byk2 so jom ler kiter layan resepi nyer pulak ek

Nampak agak kering sbb aku bakar guna toaster oven, kalau bakar atas pan lg bagus but rasa nyer mmg sedap...

Bahan2 

1/2 kilo daging ( potong cube )
1 pokok daun sup
1 pokok daun ketumbar
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 biji cili jalapeƱo ( kalau xde korang tuka ler ngan cili hijau )
1 sudu kecil mix herbs
1/2 juice lemon
3 sudu besar olive oil
Garam secukup rasa

Bahan2 lain

1 biji capsicum ( buang biji dan potong cube )
1/2 biji bawang kuning ( potong cube )
lidi satay secukup nyer ( Kalau nk bakar atas bara, rendam dulu ek )


Cara2 nk masak.




Masukkan sumer bahan2 dalam blender kecuali daging, blend sampai hancur.


Kalau agak2 terlampau kering tambahkan lg olive oil k.


Blend sampai jd seperti dalam gambar. Masukkan daging dalam mangkuk dan letakkan sedikit bahan kisar td ( secukup yg diperlukan ) dan gaul kan rata. Bahan kisar jgn letak sumer tau sebab lebih nyer kiter leh buat sos kebab tu.


Bila bahan perap dah sebati ngan daging masukkan dlam plastik dan perap dalam peti ais selama 2-24 jam.


Bila dah cukup perap cucuk daging dengan lidi, selang selikan ngan capsicum dan bawang seperti dalam gambar. Renjis2 kan dengan olive oil dan bakar kebab sampai daging masak dan siap tuk dihidangkan ngan sos dia.

Cara2 nk masak sos


Masukkan bahan2 kisar td dalam periuk dan masak sampai mendidih dan agak berkilat sesuaikan rasa nyer.


Hah nie ler set kebab nyer. :D.


Sos dia mmg sesuai sgt ngan kebab tu, aku suker.. Kalau nk letak kat dlam sandwich pun sedap xde masalah.


Kalau guna daging yg lembut, cepat ckit nk masak dia :D..


Ok kawan2 mudah kan, selamat mencuba daaaaaaaaaaa...