Friday, 20 September 2013

Kelas Pavlova..

Lama dah aku nk update pasal kelas nie huhhuu.. Busy sgt sampai hari nie baru aku dpt buat N3 nie.. Kalau korang nk tau aku pi kelas pavlova nie 8 Sept lalu... Huhuhuhu.. dah lama kan baru hari nie aku nk buat sbb bertalu2 order aku dpt lepas tu penat woooo... Pastu demam lak hehheh sorry ek cikgu Dessert Queen lambat update :D.. Dalam masa tu pun aku still update ngan FB juga muahhaha walaupun aku bz, aku jenguk2 gak lahh FB aku tu kang ketinggalan cerita2 terbaru lak kang haru lak aku nk catch-up balik kan kan kan... Ok lah berbalik pada kelas pavlova tu huuhuhu mmg terbaek lah terkelip2 mate aku tgk Dessert Queen membentuk nest pavlova fuhhhhhh mati2 aku ingat guna acuan huhuhu mmg terbaek lah... Walaupun kelas nie di adakan di rumah beliau tetapi kiter akan rasa selesa ngan keadaan n suasana kelas tau.. Pelajar xkan lebih dr 4, so camne pun korang leh paham n korang leh tanya apa pun yg korang nk masa kelas tu berlangsung hah kan mudah, xde lah korang termanggu2 xpaham apa yg nk disampaikan tau... Setiap kelas yg korang hadiri, bukan sahaja ilmu dan teknik2 yg korang dpt je tau malahan korang juga boleh bawak balik apa saja yg korang belajar hari tu hah tak berbaloi lg ke mmg berbaloi tauu ngan harga yg ditawarkan, xrugi korang klu berminat nk masuk kelas nie, bayaran yg dikena kan sesuai ngan apa yg korang bakal perolehi (bukan demo jer tauuu)...

EEErmmmm yummy yummy tauuuuu pavlova nie mmg sedap n terbaek lah... Kalau korang berminat nk sertai kelas2 dessert nie, korang leh klik kat sini Dessert Queen..

Hah korang tu baru satu gambar je terliur kan huhuhu lom lg korang tgk gambar2 bawah nie mmg menitik air liur tauuuu.. Dalam pada masa yg sama kan ader gak cerita tak best yg aku dgr... Nie dr manusia yg berhati busuk n suker nk mencari gaduh ngan org (aku kurang gemor tul ngan org camnie).. Kesian Dessert Queen.. Baru2 nie dia telah di fitnah oleh salah sorang pelanggan opssss bukan pelanggan lah but org yg nk bertanya pasal kelas tu, hanya kerna dia balas msg org tu ngan bahasa english pun nk jd hal, padahal org tu xtau keadaan sebenar nyer Dessert Queen ketika itu.. Adehhh org camnie pun ader ke, bukan lah dia nk blagak ke hape ke but masa tu tgh drive n berkejar2 nk hantar tempahan kannn mana lg nk jaga steering kete, mana lg nk jaga dessert yg di bawa tu nk jawab lak msg dr pelanggan kan so mmg ler dia terpaksa menggunakan bahasa english tuk menaip ye tak, kan senang dah ader auto spelling just  enter jer xler perlu taip byk2 kannnnnn... Tuk insan yg suka menjaja n memfitnah org tu berenti lah membuat onar okey.. Jangan menutup periuk nasi org lain nnt tuhan balas n tutup rezki kamu pulak kan susah, bersangka baik lah ngan sesama kita xsalah kan, lg pun dah minta maaf kan n terang kan knp dia buat begitu kan kan kan.... Satu lg kiter jgn lah nk hina org yg buat perniagaan melalui FB nie, mereka semua mencari rezki yg halal, berkerja keras tuk merubah nasib masing2 kan apa salah nyer mencari pelanggan n menjual melalui FB, yang penting halal tu yg terbaek.. Aku nk pinjam sat dr Jiwa Rosak nyer artikel tuk korang jd kan pengajaran Membuka Aib Orang.. korang leh klik kat link tu n baca sendiri n pahami lah k.. 


Ok yg nie adalah definasi pavlova sebenar dr kacamata Dessert Queen, kena ingat tauuu..

Banyak lak aku membebel hari nie kan huhuhu.. Senang cerita camnie lah kita xperlu menjadi org yg terkenal tuk berjaya... Xperlu lah nk pandang org ngan apa yg dia ada.. Belum tentu org yg ader rumah banglo, kete besaq tu bahagia.. Belum tentu org yg ader kedai sendiri tu lg bagus dr org yg berniaga melalui FB or di rumah so sama2 lah kiter bersangka baik ngan semua org xyah nk memandang pada title2 duniawi nie sgt xkemana pun kan.... Cam aku nie hah walaupun aku blogger picisan xler terkenal mana xler sebesaq mana nama aku kan tp aku bahagia jer hidup aku ngan anak2 aku ngan kawan2 yg sayang kat aku hah tu sumer rezki yg lg bermakna tau dr sumer pangkat yg ader, sekurang2 nyer aku dpt berkongsi ilmu ngan korang dan dpt sebar kan resepi2 best yg aku tau hehehheheh.. Hargai lah sebuah persahabatan dan ilmu yg kita perolehi jgn lokek tuk di kongsi bersama, xrugi pun kita memanjangkan doa yg baik2 sesama manusia kan...


Ok tu pelajar yg hadir pada hari tu masing2 kusyuk mendengar tip2 dr Dessert Queen..


yg nie aku paling xcaya.. HUhuhuhuhu xguna acuan tauuuuu nampak terletak je nest pavlova tu.. Sumer nie perlu kan ilmu n pengalaman so korang jgn lokek tuk kuar kan belanja tuk pergi ke kelas dessert nie k.. Mana tau satu hari nnt ia akan menjadi sumber pendapatan korang kiter tak tau kan ..


Yang nie hasil kerja hari tu mini pavlova dr kawan aku huhuhu kali pertama buat pun dah lawa lom lg kalau buat hari2 kan kan kan hehehh ...


selain dr itu kami pun dpt melihat demo camne pavlova in jar di buat... Siap boleh bawak balik tu yg aku suker :D..


Nie antara hasil kerja tangan Dessert Queen mmg terbaek, klu ader rezki korang musti cuba n xkan lupa kan.


Yg nie saiz paling kecik bg mini pavlova, sekali ngap je dah habis sedap wooo...


Ok kalau korang suker korang leh buat gak pavlova double decker ...Nie pun korang leh blaja masa tu n tanya je lah ape yg korang nk kat Dessert Queen berkenaan kelas hari tu insyaallah dia kan melayani korang ngan penuh mesra.. 

ok lah kawan2 panjang lebar N3 aku kali nie jumpe lah di lain hari k daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...










Sunday, 15 September 2013

Lontong

Malam td tetiba rasa nk makan LONTONG.. Ngan penuh bersemangat aku pi pasar nk beli bahan2 fuhhh mmg mengancam minda tul lah harga barang sekarang nie kan adehhh.... Habis 1 pasar borong aku tawaf, mencari udang huuuuu mak aiii rata2 harga sekilo RM26, mak aiiiiiiiiiiii mahal nyer klu besaq xpe lah juga nie jari kelingkeng aku lg besaq dr udang tu dah ler klu masak mau gak rupe udang tu cam udang kering akibat terlalu kecik... Isk isk isk awat ler mahal sgt kan... Ermmm jalan punyer jalan tetiba tersinggah kat 1 kedai nie.. Terpandang udang galah comey jer tersipu2 malu mintak dipilih, aku tgk harga dia RM27 sekilo ermmmm tetiba aku pk baik aku beli udang nie sama jer harga ngan udang kecil2 yg lain kan besaq pun besaq xde lah rugi kalau makan nyer, kalau bibir tetiba bertukar jd botox pun xrugi ler nk makan kan kan kan... Bibir aku leh jd cam dicucuk botox sbb aku nie allergy hehhehe... So alang2 nk makan benda yg pantang nie bior lah berbaloi ye tak, mahal mmg ler mahal but bukan nyer aku nk beli sekilo kannnnnnn hahahhahhahah aku beli jer 10 ekor jer muahhahhahha terkulat2 muka peniaga tu tgk aku pilih 10 ekor jerrrrr, musti dia ingat aku nk beli sekilo ekkekekkeke.... Ok tinggal kan citer udang berbalik pada kisah LONTONG, Tuk pengetahuan korang lah kan aku nie baru ler nk rasa raya.. Kesihatan pun bertambah ok. Selama nie aku puasa dr makan menu raya, biler bulan raya dah habis baru lah aku dpt merasa menu2 best nie so pe lg bedal sampai lebam lah kan hehhehhe.. Xpe kiter yg masak dia so xkisah lah nk masak tang raya ke tang xraya ke kannnnn...


Hah hambek kaw besaq udang LONTONG aku kali nie hehheheh.. pueh hati aku mkn mlm td... Cuma aku terkilan sbb tahun nie aku xdpt ketupat, aku cuma dpt buat daun ketupat kering je... Huhuhuhu daun yg dah siap di anyam tu terpaksa dibiarkan kering sbb xdimasak2... Sayang sungguh lah, tp nk buat camne kan kesihatan tak mengizin kan tuk aku makan masa tu xder rezki lah tu kan...


Kali nie aku tak menulis resepi sbb tahap angin big M aku berada di paras merbahaya sekarang nie so kalau korang berminat nk tgk resepi nyer korang leh klik kat sini LONTONG.. Di sana ade resepi n di ajar dengan step by step lagi tau.. Jgn lepas kan peluang keemasan tu ek hehhehe...


Minta maaf ek kawan2 terpaksa tgk N3 lama aku, tp xpe sama je cara2 nk masak nyer yg penting dpt gak aku kongsi ngan korang kan cerita disebalik LONTONG.. Harap korang xmarah ek :D.. Di sebab kan aku masak nie mlm2 bute so xbape nk rajin lah aku nk ambik gambar kan, harap korang paham lah ek...


Ok kawan2 jumpe lg di lain N3 k... selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....



Wednesday, 11 September 2013

Tips Kecantikan Kulit

Ari nie aku xde nk buat N3 ape so aku nk kongsi sama korang tip kesihatan yg aku ambik dr blog Jiwa Rosak.. Kat situ korang leh tgk byk info menarik ader kat sana citer2 lawak pun korang leh baca tuk hilang kan tesen.. ok lah nie sebahagian tips jaga kecantikkan kulit...

sumber gambar : Jiwa Rosak


Penggunaan bahan semula jadi antara produk terbaik bagi memastikan kesihatan kulit sentiasa terpelihara. Sama ada kulit wajah atau badan, amat penting untuk memberi keutamaan kepada proses penjagaan dan kebersihannya. Berikut beberapa panduan untuk menjaga kecantikan kulit tanpa perlu menjadikan bahan kimia sebagai bahan utama rejim harian kecantikan kulit. Antaranya :

Tomato
- Tomato boleh digunakan untuk melicinkan kulit. Cara penggunaannya mudah iaitu memarut tomato, kemudian gosokkan perlahan-lahan pada wajah dan leher. Gelatin pada tomato boleh menghilangkan parut. Biarkan selama 20 minit kemudian bersihkan menggunakan air suam. Amalkan setiap hari untuk hasil yang lebih memuaskan.

Serbuk Kulit kayu manis dan bedak sejuk
- Serbuk kulit kayu manis dicampur dengan bedak sejuk dan sedikit air untuk menghilangkan jerawat. Sapu campuran itu pada muka sebelum tidur dan jika amalkan, jerawat akan hilang dan muka kelihatan lebih licin berseri.

Tips2 kat atas tu sebahagian je klu korang nk ader byk lg korang leh Klik Kat Sini tuk melihat lebih lanjut.. Harap korang berpuas hati lah ek.. Jumpe lg di lain N3.. Sorry aku busy sgt lom ader kesempatan tuk update resepi.. N3 pasal kelas pavlova akan aku kongsi minggu depan so tunggguuuuuuuuuuuuu....

Wednesday, 28 August 2013

Daging Masak Jintan

Salam buat sumer kawan2, sejak dua menjak ader blog masakkan nie kan rajin beno aku nk snap pic kan huhuhu mmg agak mencabar gak ler nk menyiap kan 1 N3 nie kan ye lah lom lg masa lapo baru nk masak, nk kena ambik lak pic step by step (ramai yg berterima kasih sbb aku buat camnie mudah dan cepat faham kate nyer) lom lg biler dah siap masak nk snap lak pic y menarik tuk di tayang kan adehhhhhh menggeletar perut nie tahan lapo tauu... Tapi tuk kawan2 aku tabah melakukan nyer hehehhe, harap2 korang pueh hati lah ek ngan penerangan yg aku bg kat setiap resepi yg aku buat.. Ermmm kekadang biler aku nk release kan tesen aku nie, selalu nyer aku pi ler jenguk2 katalog (aku nie pantang tgk katalog cam kena rasuk )kat internet tu, hah ko berpinor mate aku nie lihat byk barang2 best yg kiter leh beli kat internet nie just pilih barang ape nk pastu bayor (kalau tak bayor jgn harap ler nk dpt) dah lepas tu tunggu je lah barang kiter nie sampai ke muka pintu dihantar oleh cik abg posmen ke rumah kannnn... Dalam aku dok godek2 katalog internet nie tetiba terjatuh hati lak ngan barang yg ader jual kat Zalora Malaysia nie ermmmmmmmm rabak lg ler kantong rimau KawanKu tu kan adehhh xpe yg penting hati senang kan kan kan... Mudah nyer zaman sekarang nk beli barang tanpa perlu kuar dr rumah kan.. .Aku penah kongsi resepi nyer Kat Sini but kali nie aku buat step by step pulak k.. Ok lah xmau bebel panjang meh kiter layan resepi nyer pulak k....


Nie ler hasil nyer daging goreng jintan...



Ermmmm menarik kan huhuhuu....

Bahan2

500g daging (di hiris nipis)
2 inci halia (dipotong panjang2 cam batang mancis)
1 biji bawang kuning (di potong memanjang)
1 batang serai (di titik)
10 biji cili api ( buang tangkai titikkan sebiji 2 mengikut kepedasan masing2)
2 ulas bawang putih ( di cincang halus)
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
1 cawan air
minyak tuk menumis

Cara2 Memasak


Mula2 panas kan minyak masukkan halia goreng sampai halia layu, kemudian masukkan bawang besaq masak sampai bawang garing seperti dalam gambar kemudian angkat dan tos kan.


Dalam kuali dan minyak yg sama, tumis kan bawang putih sehingga wangi dan masukkan daging, garam,  lada hitam dan serbuk kunyit kacau rata.. Jika daging bukan jenis yg lembut masukkan secawan air tuk bg daging tu empuk, masak sampai kuah agak kering dan daging empuk selagi xempuk korang jgn ler segan2 nk tambah air dan tunggu lah sampai daging tu empuk.


Bila daging dah empuk dan kuah agak kering (kalau korang nk berkuah ckit korang agak2 lah ek) masukkan serai, jintan manis jintan putih dan kacau rata sebentar kemudian masukkan sedikit air kacau lg, pastu masukkan bawang n halia yg di toskan td, gula, kicap manis, sos tiram dan cili api kacau rata dan sesuaikan rasa nyer, tutup api siap tuk dihidangkan


Ermmm makan ngan nasi panas2 xperlu dah nk masak lauk lain klu nk tambah cuma masak sayur je dah lengkap menu tuk hari nie..


Ok kawan2 mudah kan selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....



Tuesday, 20 August 2013

Ikan kembung rebus air asam

seperti yg aku janji kan KAT SINI, hari nie aku nk kongsi ngan korang resepi lauk malam raya aku.. Ermmm aku rasa korang musti dah tau punyer xpe aku nk gak kongsi supaya sape2 yg tak tau leh buat gak kan kan kan.. Hari nie nk kongsi resepi cara2 nk buat ikan kembung air asam.. Aku suker sgt menu nie simple but sedap mudah je nk buat nyer xlah susah sgt.. Aku nie mmg xreti nk buat air asam or sambal belacan, setiap kali buat musti xjd n xsedap alah hai xtau ler knp.. Satu ari yg ceria masa bulan ramadhan hari tu aku terlepas lah ke bazar ramadhan, masa tu pas balik dr kelas baking tu hah korang nk tau kat mana huhuhu kat senawang ler wahhhhh jauh kan aku pi hehheh.. Sambil2 berjalan mencari menu ape nk beli aku tergoda sungguh ngan ikan kembung yg berenang2 kat dalam air asam tu huhu ngan best nyer aku beli lah bang sekor. Masa nk bukak pose tu aku pun bedal lah dia ngan nasi panas2 pergggghhhh mak aiiiii sedap sihhhh nk bg tau korang (aku je kut yg baru nk tau heheh).. Seperti behsa lah kan klu resepi yg agak2 aku tak tau nie aku pi usha lah kat internet wahhhhhhh mmg byk n pelbagai gaya rupe nyer org buat huhu ketinggalan aku rupe nyer muahhahahha.Kat Sini pun korang leh tgk menu yg simple n mudah nk di sediakan.. Menu nie mmg sesuai lah kalau kiter nk lari dr menu yg lain2.. Bukan saja mudah n senang nk buat nyer malahan sedap dimakan sehinggan menjilat pinggan gitu hhahahhahha teroverdose lak aku nie ekekk.. ok lah jom kiter layan resepi nyer ek...


Ermmm nyaman jer tgk terliur sudah kan kan kan....

Bahan2



2 ekor ikan kembung
 (di bersihkan dan direbus bersama asam jawa, asam keping dan garam dibiarkan semalaman)
1 mangkuk air rebusan ikan
1 inci belacan
*10 biji cili api (dihiris halus)
*1 biji tomato (dipotong dadu)
*1 biji bawang (dipotong dadu)
*gula dan garam secukup rasa
1 biji limau nipis (ambik jus dia kalau nk bg rasa masam)
1 helai daun limau purut (di hiris halus)

Cara2 nk buat

Masukkan belacan dalam air rebusan ikan dan lenyek2 kan sampai hancur kemudian masukkan semua bahan2 yg bertanda * ke dalam air rebusan td dan sesuai kan rasa nyer kalau tak cukup masam masukkan jus limau dan sesuai kan rasa nyer kacau rata. Kemudian letak ikan yg direbus di atas pinggan dan curahkan je air asam td keatas ikan dan tabur kan hirisan daun limau purut ke atas nyer.. Siap tuk dihidangkan..


Hah mudah kan kawan2 korang makan nasi panas2 mmg mengancam selera nk bg tau hehehhe ok selamat mencuba daaaaaaaaaaa.....



Saturday, 17 August 2013

Daging Goreng Dengan Kentang

Salam kawan2.. Nie aku nk kongsi sama korang menu dah lama dah aku buat tuk sahur hari tu but xsempat nk post kat sini... So biler dtg mood nk update blog nie aku pun post lah menu nie.. musti korang rasa kan blog aku nie menu nyer byk yg simple jer kan tak byk yg gah2 or special2, klu korang nk tau nie ler makanan pebret aku yg simple2 ajer :D...Sesekali arrr tekak nie nk mintak yg bukan2 baru ler terkeluar menu special ckit hehheh.. Xpe lah yg penting inti pati yg aku nk sampai kan, tuk menyumbang idea masakkan harian dan juga memanjang kan ilmu yg berguna dengan kawan2 maya aku nie.. Mekasih kepada kawan2 lama dan baru dalam blog aku nie tanpa sokongan korang xde lah meriah blog aku yg picisan nie kan heheh mekasih byk2 sayang korang sumer muuuaaahhh.. Ok lah xmau bebel panjang2 jom kiter layan resepi nyer ek..


Ermmmm makan ngan nas panas2 curah ngan kicap perggghhhh mmg best wooo ngan rasa rangup2 daun sup nyer fuhhh......

Bahan2


1/2 kilo daging 
(dihiris nipis dan gaul kan dengan garam n serbuk kunyit seperti dalam gambar)
3 biji kentang (dipotong kecil seper dalam gambar)
5 batang daun sup ( dihiris halus)

Cara2 nk masak



Mula2 korang goreng kentang tu sampai kuning keemasan seperti dalam gambar da toskan.. 


Pastu korang goreng daging sampai air daging tu kering lebih kurang 5 minit xyah garing tau seperti dalam gambar dan toskan..


Kemudian satu kan kentang, daging dan daun sup dalam periuk gaul kan rata (kalau nk senang tutupkan periuk tu n ape lg korang goyang2 kan jer ).. Siap tuk dihidangkan...


Mudah kan kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....






Wednesday, 14 August 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin :D..

Fuhhhh masih x terlambat lg aku nk ucapkan selamat hari raya buat semua kawan di alam maya aku nie kan.. Maaf kerana terlambat mengucapkan nyer ek.. Sebenar nyer tahun nie raye ku xbape nk meriah maklum ler housemate n aku n anak2 ku xbape nk sihat termasuk mak aku pun xbalik nk beraya kat sini so automatik nyer raye ku nie di sambut ngan behsa2 jer, xde lauk raye xde menu special but aku bersyukur masih ader rezki tuk aku :D... Di kesempatan ini aku nk mengucapkan selamat hari raya dan maaf zahir batin jika ade terkasar bahasa, tercuit hati terkasar perbuatan kat korang or sesape saje kat sini ek harap di ampun kan... Hari nie aku nk kongsi ape yg aku hidangkan tuk raya aku kali nie k.. Aku doa kan semoga raya kalian meriah n berbahagia bersama sanak saudara k... Jom lah kiter layan gambar2 raya n juadah raya aku tahun nie k...


Hah raye ke-6 baru aku dpt beli daun ketupat nie heheh mujur ade yg masih jual lg kalau tak kempunan aku nk mkn ketupat kan (but lom siap masak pun lg muahhahhaha).. Istimewa nyer tahun nie aku dpt blaja buat mcm2 jenis ketupat (aku cuma tau buat ketupat bawang jer sebelum nie) yg aku baru blaja, ketupat satay, ketupat petak n yg satu tu aku terexcident lak buat nyer akku nama kan ketupat bantal hehhe... Sumer nie aku blaja ngan housemate aku n kat you tube ha jgn main2 tau blaja anyam ketupat kat internet muahhahaha....


Hah nie ler hasil pembelajaran ketupat kat you tube.. Ketupat jantung yg fuhhhhhh mmg mengancam jiwa nk blaja nyer susah woooo siap mengalir air mate geram xlepas2 nk buat nyer akhir nyer berkat kesungguhan berjaya gak aku buat ketupat jantung pertama ku ni tauuuu :D...


Ok nie pulak lauk malam raya aku... Ikan rebus air asam jer makan ngan nasi kosong.. Nnt aku share cara2 k buat nyer k (walau pun aku tau korang musti dah tau nyer hehehhe).. Mmg simple but sedap tau... 


Hari raya pertama no rendang, no ketupat, no lontong no no no no menu raya uhuk... Nie je yg termampu tuk makan.. Bubur nasi kosong makan ngan ikan bilis goreng garing2 ngan telur masin but aku bersyukur ader gak rezki nk makan.. Bukan aku xleh nk masak menu raya but kesian kat housemate aku kang masak xpdt makan kang terliur lak kan tambahan pulak aku xbape nk sihat so kite berdua layan lah tekak ngan menu simple nie... Menu nie berterusan dan di selang seli kan ngan menu mamak (klau xlarat nk masak heheh)..


Hah akhirnya setelah melangkau raya ke-7 baru lah dpt menu ala2 hari raya.. Maklum lah masing2 dah ok ckit n teringin sgt2 nk makan lauk raya kan.. So ngan best nyer dpt lah makan rendang kerang (nnt aku kongsi gak resepi nyer ek jgn risau) bersama ngan nasi kosong perggggghhh mmg berselera kami makan, almaklum lah kan bile tgk kawan2 lain post gambar2 menu rasa memasing telan air liur je sambil2 menyabarkan diri hehhehe..


Ok tu je rlah yg aku nk kongsi kan bersama korang hari nie.. Yg nie gambar raya anak2 aku heheh dema pun nk gak raya siap posing manja gitu .. Ok lah kawan2 jumpe lg di lain N3 k.. Selamat hari raya maaf zahir dan batin muuuuuaaahhhh kat korang semua :D daaaaaaaaaaaaaaa...










Monday, 22 July 2013

Mini cheese cake, cream puff n tartlet Class

Setelah sekian lama pasang angan2 nk pi kelas nie hah ngan bersemangat ari nie aku merelakan diri tuk pergi ke Senawang (walaupun aku nie bukan ler tau jln sgt ) menghadiri kelas membuat dessert yg best.. Kelas nie mmg menarik xrugi kalau korang nk pi tau cikgu Dessert Queen  dia yg mmg berpengalaman menghasilkan pelbagai dessert yg sedap dan menarik.. Huhuhu jauh perjalanan aku ari nie jauh rupe nyer Senawang tu xpulak aku tau kan haiisshhhh  lama aku tak menghala ke selatan sampai aku tak tau pun ader exit Senawang ekkekke, ape2 pun kelas ari nie mmg best ngan cikgu nyer yg terbaek anak2 murid nyer yg sporting sonok tul dpt beramah mesra ngan depa huhuhu walaupun pertama kali jumpe tp sumer happy jer hari tu belajar walaupun bulan puasa hehheheh.. Byk tip2 yg berguna aku dpt ari nie mekasih ler pada Dessert Queen yg tak loket mencurahkan ilmu pada hari nie kan... Kalau korang berminat nk join kelas nie korang leh pi kat link yg aku bg tu k n korang leh blajar dessert2 yg compom sedap dr situ tauuuu... Nie ler pertama kali aku hadiri kelas baking nie, huhuhuh xsangka sbb aku nie bukan ler minat sgt nk baking2 nie masak memasak leh lah ckit2 tu pun big M nyer terlalu ler byk muahahhahahha... Mana lah tau tetiba lak aku bukak kelas or ambik order tuk dessert kannnnnnn kalau ku bilang kalau ler ekekkeke... Pape pun jom ler kiter layan gambar2 menarik semasa kelas tu berlangsung ek...


Nie ler hasil perjuangan aku ari nie hehehhe siap ade tulis nama gitu ekkekke..


Hah terliur kan tgk nyer kalau korang berminat nk hadiri class leh tgk kat sini Nowwa Chocs..


Cream puff @cik gebu antara pebret aku perggghhh mengancam siut :D...


Pelbagai jenis tartlet korang leh blaja ngan cikgu yg comey nie tauuu....


Kalau korang nk blaja buat pavlova pun boleh..


Nie Cheese tart mmg da best tau...


Nie fruit tart yg mmg aku suker sgt2 siap leh berebut2 lg ngan anak aku tau sedap nyer hanya aku yg tau ekekke kalau korang nk tau leh gak kalau nk order..

video

Klaka sungguh aku tgk video nie ekkeke moment yg xkan aku lupe kan :D..


Ini lah kawan2 baru yg blaja sama aku, Cikgu dia yg pakai tudung kaler purple campur2 tu ..

Hah happy sgt aku ari  nie dpt berkenalan ngan kawan baru dpt blaja benda baru nk lg best dapat lak bawak balik dessert yg sedap tu fuhhh mmg mengancam sgt arrr mekasih byk2 pada teman2 n cikgu Dessert Queen.. Nnt kalau ader masa aku nk blaja dessert yg lain pulak leh lah pasni aku aku bukak kedai bakery lak muahhahah Insyaallah.. 


Saturday, 13 July 2013

Singgang Ikan Salmon

Ermmm lama sungguh D5 tak kongsi resepi ngan korang kan.. Di bulan yg mulia nie D5 nk ucapkan selamat berpuasa kepada semua pengunjung blog D5 nie.. Menu nie ialah menu sahur D5 ari nie td so kalau korang nk menu yg simple n xberminyak so korang leh cuba lah menu nie ek.. Selain tu menu nie amat mudah di masak dan juga sedap tau.... Selalu nyer D5 masak menu nie klu D5 rasa kurang sihat or nk kurang kan makanan berminyak hah sape2 yg plan nk diet leh gak cuba kan... Selain ikan salmon korang leh guna ikan ape pun contoh nyer Singgang ikan tongkol .. Ikan lain2 pun boleh ikut lah ikan ape yg korang suker cam ikan siakap pun sedap ikan kembung pun sedap masalah nyer sumer pun sedap lah hehehheh.. Ok lah xmau bebel panjang2 jom kiter layan resepi nyer k...


Ermmmm sedap tau makan ngan nasik banjir2 sambil2 hirup kuah perghhhh mmg mengancam..

Bahan2



2 potong ikan salmon dibersihkan dan dibelah dua.
2 biji bawang putih dihiris nipis
1 biji bawang besar dihiris nipis
2 inci halia dihiris nipis
2 inci kunyit hidup dihiris nipis
2 inci lengkuas dihiris nipis
2 batang serai dititik (xde lak dlm gambar)
1 keping asam keping (kalau nk masam tambah lah ek)
1 biji limau nipis (kalau nk masam tambah lah ek)
7 biji cili api dibelah 2 (klu xnk pedas kurang kan k)
1 liter air ( kalau nk kuah lebih tambahkan k)
Garam dan gula secukup rasa.

Cara2 Nk Masak



Panas kan air sehingga mendidih kemudian masukkan semua bahan kecuali cili api, limau nipis dan ikan. Masak sampai bawang agak layu (D5 guna dapur elektrik so D5 tutup kejap supaya air mendidih balik)..


Bila air dah betul2 mendidih kembali masukkan ikan dan kacau perlahan.. Perasakan dengan garam dan gula klu korang suker masam2 tambahkan perahan jus limau nipis mengikut rasa yg korang suka k.. Masak sampai ikan salmon masak ( kacau pelan2 k ikan nie cepat pecah)..


Bila ikan dan masak n rasa kuah dah seimbang korang masukkan cili api dan kacau sebentar kemudian tutup api dan sedia tuk di hidangkan...


Ermmm nie lah menu simple dan sihat dr D5 tuk ari nie klu korang suker leh juga klu nk tambah kan sayur2 lain kat dalam singggang nie so jimat masa gak tuk masak sayur kan hehhehe..


Mudah kan kawan2 harap korang berpuas hati ek, jumpe di lain N3 k daaaaaaaaaaaaaaaaa....