Monday, 14 January 2013

Sup telur dan kentang

Bertemu kembali kiter setelah sekian nyer hehehh.. Ari nie menu aku simple sgt, sup telur dan kentang. Hah simple je kan xyah susah2 sumer barang mmg dah ade kat umah dan sememang nyer aku nk perabis kan stock2 yg ade so terhasil lah menu simple nie, Syukur Alhamdulillah kenyang aku ari nie :).. Nie menu terakhir aku kat umah nie hehehheh sbb tu ler simple barang sumer dah siap packing so masak ape yang ade je lah kan.. Ok lah jom kiter layan resepi nyer ek....


Ermmm sesekali masak camnie lite sikit kan yummy jugak :)..

Bahan2 


5 biji telur (dibersihkan)
2 biji kentang (dibelah 4)
1 biji karot (dibelah 4)
1 biji bawang putih (dihiris halus)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)
1 biji kiub ayam
1 liter air
Puchuk dan suhon secukup nyer
daun sup (dihiris halus)
garam dan lada sulah secukup nyer
2 sudu besar minyak untuk menumis

Cara2 nk masak



Masukkan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau, kemudian masukkan halia dan kacau sampai bawang agak garing dan masukkan air, karot, kiub ayam, dan kentang masak sampai karot dan kentang empuk.


Bila kentang dah empuk pecahkan telur satu persatu jangan dikacau ek nnt telur tu pecah. Hah korang tgk tu mula2 aku guna tangan panas woo so aku ganti pecah kat dalam senduk baru masuk hehehhe.. Biarkan seketika sehingga telur agak keras.



Bila telur dah agak keras masukkan lada sulah, suhon, puchuk dan perasakan dengan garam kacau perlahan-lahan, bila semua rasa dah sebati masukkan daun sup dan tutup api siap tuk dihidangkan. 



Makan ngan nasi putih panas2 dan banjir nie mmg terbaek lah..


Mudah kan kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaa...



34 comments:

  1. Yang ni memang kak Ros suka.Simple dan sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biler masa2 genting camnie n disaat2 perlukan masak yg ringkas dan cepat tp sedap, menu nie ler yg paling sesuai kan kak Ros :D..

      Delete
  2. Replies
    1. Thanks CMG hehehhe behsa2 je menu org bujang, nk perabis kan stock yg ade senang nk pindah umah :)...

      Delete
  3. salu bagi resipi,, malu lak muja,, haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehheheh jgn malu jgn segan Muja, Akak kongsi resepi simple2 je :D..

      Delete
  4. Nampak sungguh menyelerakan.... sedap hirup kuah sup ni Delima... ahhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Amie hehheh slurp... slurp.... rasa nyer kan Amie :D..

      Delete
  5. sedap2..nanti nak cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks akak sudi singgah, nnt cuba lah k resepi nie :D..

      Delete
  6. nmpk pon dh bselera...mesti sedap..panas2 sedap hirup kuah sup ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH behsa lah sup2 nie kan biler musim2 hujan nie musti laku punyer, lg pun senang nk masak nyer :).. Thanks QH

      Delete
  7. Hi Delima, wow! I am impressed with your cooking. Ini la, masuk mulut satu spoon, lupa nama mak, ha ha.
    Looks so delicious! Ini da tentu tiga pinggan nasi lichin,
    You have fun and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Uncle Lee hehhehe sesekali makan camnie ok lah hari2 penin gak hehehhe :D.. Hirup kuah panas2 best kan Uncle Lee ..

      Delete
  8. Salam cik delima...sedap ni..salah satu menu kesukaan ank kat umh..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam Sury Abil..Menu yg simple dan mudah kan Thanks sudi singgah blog D5 :)..

      Delete
  9. Replies
    1. Thanks Nurul sudi singgah.. Hehhehe mmg yummy2 mkn ngan nasi banjir2 :)

      Delete
  10. Ok betul senang cuma nak kena rajin sikit. Anak kakak suka masak sup-sup macam ini. Dia suka kentang dan suhun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak, D5 suker makan sup2 masa musim hujan nie rasa nyaman je panas2 masuk tekak :)..

      Delete
  11. nice sgt blog ni.siap ad demo bergambar.must bookmark this great blog!

    ReplyDelete
  12. Baru nak mencube untuk ibu tersyg yg tengah sakit ni. He

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sudi cuba :)... Semoga ibu anda cepat sembuh Amin....

      Delete
  13. Nampak sdp n selera.try buat hr ni sbb stok pt ais dah abis n nk kjar masa.
    Tq akak delima

    ReplyDelete
  14. Wah sangat bermanfaat sekali buat saya pribadi, saya yakin artikel ini juga bermanfaat banyak terhadap pembaca lainnya seperti yang saya alami.
    Terimakasih bos atas infonya, sukses selalu ..!
    Salam hangat dari admin BelajarSearchEngine

    ReplyDelete
  15. sda.. simple giler..hahaha...time2 ney laa bru msk..hahaha...tq kak...

    ReplyDelete
  16. sda.. simple giler..hahaha...time2 ney laa bru msk..hahaha...tq kak...

    ReplyDelete
  17. Macam mana nk tahu kentang 2 dh empuk ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu selalu nyer d5 cucuk je ngan garpu klu dah leh potong tu dah empuk lah dia ...

      Delete
  18. Nk cuba la tpi xnk ltk cube ayam dngan lada sulam.. Boleh kn

    ReplyDelete
  19. Sup telor lawan dengan sambal belacan dan ikan kering mmmm...dappppp👍👍👍👍

    ReplyDelete