Monday, 25 February 2013

Sambal Hijau

Menu aku ari nie mmg pebret aku sgt2.. Sambal hijau fuhhhh mmg mengancam tul lah makan ngan nasi panas2 bersama ngan ikan tongkol goreng garing2 di waktu hujan2 nie perrgghhhh mmg xpandang dah kiri kanan.. Aku suker sambal nie walaupun di punyer pedas menyengat but tu ler yg menaikkan selera makan aku nie hah kalau korang nk tau ... Walaupun menu simple but ianya amat memuaskan hati.. selain ikan, ayam juga sesuai dimasak dengan sambal nie xcaya Tgk Sini . Selain boleh digaul kan sekali korang leh gak xyah gaul dia ngan ikan or ayam tu makan camtu je gaul ngan nasi pun sedap yg penting nasi musti ler panas2 baru ngam sih... Jom aku kongsi ngan korang resepi nyer ek..


Pergghhhh korang leh teka tahap kepedasan nyer kan huhuhu mmg best arrr..

Bahan2

2 ekor ikan tongkol kecil (digoreng garing)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak tuk menumis (aku guna minyak goreng ikan)

Bahan kisar


2 biji cili hijau
1 biji cili merah
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil udang kering
1 batang serai
1 genggam cili api


Mula2 masukkan bawang besar, bawang putih, udang kering dan serai kisar sampai halus seperti dalam gambar.


Kemudian masukkan cili hijau,cili merah dan cili api dan sedikit air dalam kisaran pertama td, kisar agak2 kasar seperti dalam gambar, jgn terlalu halus sgt (ikut korang ler nk camne)

Cara2 Nk Masak


Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar kacau rata dan masak sampai agak kering or pecah minyak dan agak garing.


Bila sambal dah agak garing seperti dalam gambar, masukkan gula dan garam secukup rasa kacau rata dan biarkan sebentar sehingga semua rasa sebati. Bila semua rasa dah ok tutup api dan siap tuk dihidangkan.. Kalau korang nk gaul kan dengan ikan or ayam pun boleh nk asing2kan pun boleh ikut korang lah ek..


Hah nie ler hasil nyer kalau korang nk gaul kan pun boleh cam Kat Sini..


Hah aku makan camnie pun dah cukup best punyer xyah lauk lain dah simple dan mudah kan..


Sambal nie kalau korang buat lebih pun xpe korang leh simpan dalam peti ais pastu biler korang nk makan leh panas kan je hah kan senang tuk masa2 angin big M melanda kan :)..


Ok kawan2 mudah kan selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaaa.....




18 comments:

  1. Thanx sbb kongsi resepi ni. CP dah cuba untuk makan malam semalam. memang pedas menyengat. Tapi sedap. Tak sempat nak post kat blog terus licin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sbb sudi cuba resepi nie CikPin :D..

      Delete
  2. i nak try buat ari nie.....semalam dah tengok kat fb tpi dok cari2 recipe u tpi x jmpa...harap2 menjadi lah...He!He! tqvm for sharing dear!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nori, selalu nyer gambar2 kat FB musti ader link ke blog D5 kekadang kat atas kekadang kat bawah, yw Dear :D...

      Delete
  3. wallaa...sedap sgt ni D5..mkn dgn nasi panas2 pasti btambah la mkn..xpyh cmpur dgn lauk lain dh ni pon dh cukup myelerakan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu QH simple but sedap hehhehe Thanks :)

      Delete
  4. Lagi pedas lagi menyengat makan. Kakak makan kalau tak ada pedas kurang selera tapi kalau terlebih pedas pun kakak boleh tahan cuma perut tak tahan hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak hehhe D5 pun kalau xpedas xbape nk berselera sgt rasa cam tak cukup je kan :D

      Delete
  5. btl la..lg pedas lg sedapp..mmg suka mkn sambal camnie..lbh2 lg cicah dgn ubi rebus..alahaiii mmg best:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambal camnie mmg sesuai tuk mkn ngan apa2 kan Zila yg penting kena ngan citarasa kita :D..

      Delete
  6. betul2 kecur dah ni D5... sampai ati makan tak ajak, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jemput makan Seri kandi Tanah Jauhar hehheheh lupe lak nk ajak :D...

      Delete
  7. wow! amazing..hebat2 makanan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Etuza hehhehe simple je but best :)...

      Delete
  8. sambal hijau....sure pedas terangkat tu..kite ni x makan sgt pedas..kalau buat kena kurangkan cili lah kan..mengancam je pose sekli dengan ikan goreng tu..mesti mkn bertambah tu kan..hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sury kalau nk kurangkan pedas sury kisar ngan air pastu tapis dulu sampai cili tu kering baru masak, kate nyer tuk kurangkan tahap kepedasan kate nyer lah hehheheh :)... D5 mmg suker makan ikan goreng..

      Delete
  9. balik nak buatla..nyum!!!lapar da ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. siler2 thanks sudi cuba resepi d5 :)

      Delete