Sunday, 24 March 2013

Barli Lemon ..

Hai kawan2 ari nie xde resepi special aku nk kongsi ngan korang just nk kongsi camne nk buat air barli lemon je.. Aku buat air nie sbb nk buang kan panas badan n bg tenaga ckit sbb aku nk makan pun xbape nk lalu dek kerna demam yg melanda nie hah.. Aku nk buat air barli je buat kawan aku nia hah bising duk suruh tambah lemon kate nyer sedap ermmmm mmg pun hehhehe leh gak kurangkan rasa pahit lidah aku nie sekali :).. Jom lah layan resepi nyer ek xllarat lah nk taip byk2..


Ermm dek kerna demam aku minum suam2 ler kalau korang nk tambah ais pun sedap juga :).

Bahan2

1 Paket barli (yg harga 60sen cop burung layang2)
3 liter air
Secubit garam
2 -3 titis sirap (kalau nk letak lah bg kaler pink ckit)
Gula batu secukup rasa
2 biji lemon (Ambil jus dia)

Cara2 nk Masak


Basuh barli dan masukkan dalam periuk dengan air dan didihkan. Bila dah mendidih kecil kan api dan masak sehingga barli cukup kembang dan lembut. Bila barli dah masak masukkan gula batu, sirap dan juga garam kacau rata dan masak seketika sehingga gula batu hancur. Bila semua rasa dah cukup tutup api dan masukkan jus lemon kacau rata. siap tuk dihidangkan. Boleh disimpan didalam peti ais.


Hehheh biler dah xde idea camnie ler air barli pun aku nk masukkan dlam blog kan eekkekkekkek...


Air barli nie elok tuk buangkan panas badan dan sesuai ler tuk demam2 nie, selain tu air barli juga boleh tuk melawaskan kencing dan membantu sistem perhadaman dan juga byk vitamin dan mineral, air barli juga boleh merendahkan tahap kolestrol tambahan lg aku mmg suker pun minum nyer. 


Ok kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaaaaaa....


36 comments:

  1. Salam DZ , sedap ni...musim panas ni boleh la kak ros try buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam Kak Ros, betul tu akak tgh2 demam mmg elok minun air nie buang panas badan..

      Delete
  2. Kite pun air barli..tapi yg suam2...baik tu kesihatan kan..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Sury mcm2 kelebihan air barli nie kan :).... Hehhehhe D5 pun barli gak ekkekkeke :)..

      Delete
  3. Replies
    1. HEhhehehhe tau dah saje je kacau Sury ekkekkek :D..

      Delete
  4. Hi Delima, this is a really refreshing drink with good health benefits.
    And your that added lemon twist makes it look even more 'I must have it' drink.
    Love your pics here, very nice.
    Have fun and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Uncle Lee, just untuk buang panas badan maklumlah demam2 nie hehhehe :D..

      Delete
  5. wahhh.. wajib cuba ni..
    bagos utk penghadaman dan sistem merendahkan kolestrol..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak, tang demam2 pun bagus dpt kurangkan panas badan :)..

      Delete
  6. nyaman je masuk dalam tekak ni ye kak delima..zila pun nak watla..dah seminggu batuk xbaik2..perit je tekak nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah Zila Insyaallah boleh kurang kan cikit perit tekak tu kan, Cepat sembuh ek dear :)..

      Delete
  7. boleh ke kurangkan selesma..macam nak try ja..berkhasiat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah Etuza mmg berkhasiat :)

      Delete
  8. bw sini, dtg dari segemn bw jiwarosak. http://aiskrimvanillacoklat.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Thanks Sahizatul nnt d5 pi jenguk2 sana lak ek :)..

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Byk khasiat barli nie kan Ferdaus :)..

      Delete
  11. alamak.. telan air liur pulaka memalam ni huhu

    ReplyDelete
  12. Pernah gak buat. Tp guna pati barli tu. sedap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah tu mmg pebret D5 air barli nie :)

      Delete
  13. wauu banyaknya makanan best2 kt blog ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Mieza hehheh kongsi ngan kawan2 resepi yg ade :)

      Delete
  14. ohoooo.. sedap sedappp..
    akak pernah buat minuman ni gara2 teringin nak rasa. kesnya.. masa ikut bos masa tugasan.. akak ternampak bil restoren & salah satu minuman yg ada dlm tu barly lemon ni lah.. masa tu rasa mcm kecur sangat.. haha.. kelakar kan.. wlaupun tak nampak rupa hanya baca nama dlm bil restoren pun boleh rasa terliur.. tp mmg sedap pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah betul tu akak Madihaa mule2 masa kawan ckp tu was2 gak biler dah cuba mmg sedap tu yg buat gak tu ekkekekke minum sejuk2 mmg best lah :)...

      Delete
  15. wah sedapnya klau dpt segelas air tu...boleh sejukkn badan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu QH but D5 minum yg suam sbb demam kan hehhe :)

      Delete
  16. laaaaaaaa.. Delima demam ke?? Dah sembuh belum? Semoga cepat sembuh ya... jangan berjemur, jangan main hujan tau!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ok dah lama dah tu hehehheh maklum ler musim2 hujan nie kan.. Nie pun lama tak update blog bz sesangat sekarang nie :).. Thanks Seri Kandi...

      Delete
  17. Oh.. nak cubalah sebab kakak selalu buat tak ada letak warna dan letak lemon. Biasa kakak letak daun pandan dan plain gitu aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak Zakie sajer2 D5 letak sirap ckit bg warna hehheh pastu letak lemon tuk bg rasa masam ckit sbb behsa lah kan demam2 nie lidah kiter kelat ckit :)..

      Delete
  18. Wahhh bleh try ni..saya biasa pakai rebus dan masukkan gula batu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekadang biler demam nie kan tekak ngade2 mintak memacam hehehheh :)

      Delete
  19. nk try.. mesti sedap.. lg 1, amal follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah dik heheheh thanks ek sudi follow :D..

      Delete