Wednesday, 20 March 2013

Cucur Udang Rangup2..

Setelah sekian lama nk buat menu nie, akhir nyer semalam aku berjaya gak membuat nyer syukur Alhamdulillah dapat gak aku masak cucur udang nie ngan jaya nyer.. Resepi nie aku dapat dari jiran aku masa kat putrajaya. First time aku makan mak aiii sedap nyer cucur udang yg jiran aku masak huhuhuhu ngan best nyer aku pun mintak ler resepi nyer supaya dapat berkongsi sama kawan2 kat alam maya nie hah, moga2 korang suker lah ek.. Mula nyer aku nk buat cam pasembur tu sekali tu xjumpe lak mana aku letak kuah kacang ready made aku tu, ermm seperti behsalah barang2 yg lom kuar lg dalam kotak aku pun xtau mana satu kotak yg aku letak benda alah tu adehhhh penat tul lah kan hehhehhe.. Mekasih lah byk2 kat jiran aku tu kerana sudi berkongsi resepi nie ngan aku mmg terbaek lah... Jom lah kiter layan resepi nyer ek..


Ermmmm rangup kan makan panas2 cicah kuah kacang or sos cili mmg best wooo but aku xjumpe gak sos cili aku so makan camtu je lah nk buat camne hehhe..

Bahan2


*1/2 kg udang kertas yg kecik halus2 tu (bersihkan buang kepala n janggut nyer)
*2 biji bawang besar (mayang)
*1 genggam taugeh (kalau nk letak byk pun boleh)
*1 cekak daun kucai (di potong panjang2)
*1 biji putih telur
*1 sudu besar minyak masak
*1 sudu kecil cuka
*1 sudu kecil serbuk pasti sedap knorr
*3-4 senduk tepung gandum (mengikut keperluan)
*Secubit serbuk kunyit (untuk warna)
*Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara2 nk Masak


Masukkan semua bahan yg bertanda * dalam bekas dan gaul sebati  sampai tepung menyaluti semua bahan2 seperti dalam gambar.


Bila semua bahan dah bersalut dengan tepung masukkan air sedikit demi sedikit bancuh sampai adunan menjadi likat je seperti dalam gambar jgn terlalu cair kalau cair tambah tepung tau. Rasa garam kalau xcukup tambah dan baru lah digoreng.


Panaskan minyak (menggunakan api yg perlahan dan kecil saja tau), Guna senduk dan letak adunan ditepi kuali dan lenyek2 kan supaya dia nipis seperti dalam gambar. Bila adunan dah agak garing dia akan senang nk dipisahkan dari kuali seperti dalam gambar biarkan betul2 garing baru korang terbalikkan k. Ini untuk mendapatkan cucur udang yg garing dan rangup.


Bila dah garing baru korang terbalikkan dan masak sampai sebelah tu garing juga seperti dalam gambar, bila dah cukup garing angkat dan toskan siap tuk dihidangkan.


Hah tu dia cucur udang special jiran aku tengok pun korang tau rangup kan hehehhe.. Cuma kekurangan bahan cicah je aku td kalau tak mau juling aku makan heheh..


Kalau korang rajin gunting kecil2 cucur udang nie pastu korang potong ler timun sikit, sengkuang sikit pastu korang goreng tauhu potong gak siram ngan kuah kacang wahhhhhhhhh mau berkilo naik lemak aku ekkekekke....


Ok kawan2 mudah kan selamat mencuba daaaaaaaaaaa...









64 comments:

  1. Wah petang2 mkn cucur udg xcukup sepinggan...mintak tambah bleh ke....

    Salam perkenalan..sitiazahar.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siler2 Siti bape pinggan pun boleh hehheh, Salam kenal juga dr D5 :)..

      Delete
  2. alamakkkkk.. ini feveret kita... sib baik baru pas makan weekend lepas... tapi malas punya pasal buat besor2 penumbuk tu.. cepat siap.. hahahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhahah behsa lah tu D5 pun sama bila tang big M tu dtg camtu gak lah mula2 kecik comey je lama2 jd gedabak ekkekek :)..

      Delete
  3. Laaa...habis dh ke...x aci ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehheh Sury tu semalam nyer menu arr Sury lambat ckit je, ermmm Sury nyer caramel ade lg tak leh mintak 1 heheheh :)..

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  4. adeeiii... D5 bikin Kak Amie kecur!!! Sedapnya kalau dapar rangup begini...boleh habis sepiring!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah Akak Amie punyer menu lg best arrr heheh but cucur udang D5 nie xcukup koram sbb xde kuah kacang so makan togel je lah heheh :)

      Delete
  5. Replies
    1. Thanks Ummiakid nnt cuba lah resepi nie ek :)..

      Delete
  6. Salam dan selamat berkenalan..cucur udang memang sedap..biasanya saya letak baking soda je..tp nanti nak cuba letak cuka pulak..fungsinya sama kan, untuk 'mengembangkan' cucur kita tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo cucur udang yg nie rangup2 mmg xnk bg kembang sbb tu xletak baking soda, so kalau letak cuka nie xde lah serap minyak byk sgt, nnt cuba lah ek thanks :)...

      Delete
  7. QH nk amik resepi ni yer D5..td nmpk CMG pon dh try cucur ni..pasti sedap..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah QH, CMG suker ngan resepi nie xsangka lak hehhe siler2 ambik resepi ek QH kiter panjangkan ilmu berguna dan kongsi menu2 sedap ngan kawan2 lain kan :D Thanks QH..

      Delete
  8. Aslmkm & salam kenal. Datang dari blog CM tadi. Walaaa.... memang nampak rangup! TQ sharing... nanti Along nak cuba juga ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam Along thanks sudi dtg sini.. Nnt cuba lah ek resepi nie Alhamdulillah D5 dah cuba mmg rangup n sedap :D..

      Delete
  9. Sedap nyerrr boleh mintak sikit :)..

    ReplyDelete
  10. Salam perkenalan.. seronok dapat kenal blogger masakan lagi, banyak ilmu boleh dikongsi. Menarik resepi ni, petang ni juga saya cuba.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan KIna, seronok gak dpt kenal Kina hehehe thanks sudi cuba resepi D5 :)..

      Delete
  11. sedapnyer D5... lapar balik perut nampak cucur udang rangup ni.. jarang nampak udang kertas halus2 ni... kalau jumpa harus grap juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah tu ler susah nk dpt udang nie kalau dpt mmg grap je kan hehehe nnt cuba lah ek resepi nie akak Madihaa thanks :)..

      Delete
  12. ni cuba gak buatlah..tak tahanlah pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah Kak Ina makan panas2 sedap, Thanks akak sudi cuba resepi D5 :)..

      Delete
  13. gerammmmss
    rasa tak sabar nak makan :)
    suka tengok lebih2an yang crispy tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Athiesma, nnt cuba lah ek makan ngan kuah kacang fuhhh mmg terangkat :)..

      Delete
  14. Kalau buat pun x letak sayur sbb anak anak tak suke. Pasti letak sebijik telur trus. Nape DZ letak putih telur je ek. Apa apa pun mkn panas panas sedap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jiran D5 yg bg resepi nie, dia kata kalau letak kuning telur dia xjd rangup kate nyer lah D5 ikut je resepi yg dia bg .. Kalau buat guna udang halus tu saja pun sedap Ibu Lala :)

      Delete
  15. Hi Delima, wow! I never had this dish before. Looks so sedap best! I think ini plus sambal belachan, rosak la nama mak saya, sebab lichin tiga pinggan nasi, ha ha ha.
    I suka the colours...and looks very crispy.
    Tengok gambar da tau you ada Black Belt in cooking.

    Delima, may I have your kind consent copy the 1st gambar? Bila saya naik angin post about beautiful ladies who can cook, instead of my usual sex cheritas, ha ha, I will display your this dish. Boleh?
    Ok, outang you teh tarek lambong tinggi.
    You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siler2 uncle Lee hehehheh nnt leh banje D5 teh tarik lambung tinggi ek ekekkekkeke :D..

      Delete
  16. Assalam Delima,
    salam kenal dari akak, akak dah cuba recipe cucur udang rangup ni..ternyata memang sedap sangat..dah 2x buat dah...thanks ya for the recipe..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam akak Ayu Thanks sudi cuba resepi D5, D5 harap akak puas hati :)..

      Delete
  17. petang ni nk try buat..... cari pny cari sampai kat blog ni.. salam kenal..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear sudi cuba resepi nie.. Salam kenal dr D5 juga :D...

      Delete
  18. Lama dah tertanya2 mcmmana nak buat cucur udang ranggup...thanks dear kongsi resepi ni. Lepas ni blhlah akak buat utk hubby n anak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih akak sudi cuba resepi D5 :D..

      Delete
  19. Sedapnyer... :)

    Boleh la mencuba ;D

    ReplyDelete
  20. Wah ....sdpnye...esok nk buat lh utk berbuka...hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih dik sudi cuba hehheh nnt bg feedback k :D..

      Delete
  21. Assalamualaikum D5....salam perkenalan...
    Sedapppnye cucur udang rangup nie....terlio tegok gambar2nya yang mengancam....
    Besok nak cari udang le....nak cuba buat utk berbuka...
    TQ kerana sudi berkongsi resepi...
    Mama copy resepinya dulu yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumssalam.. Salam perkenalan dr D5 juga :)...Siler2 Mama nnt cuba lah ek thanks :)..

      Delete
  22. Slm... Amik resepi yer... Nak cube ni... Tq bebyk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam .. Siler2 leh jamu tetamu dtg beraya :D...

      Delete
  23. wah, saya nak buat sarapan untuk anak-anak besok ni
    copy resepi ye =)

    diari seorang mama

    ReplyDelete
  24. salam tt! resepi sos dia ada tak, sos lada cair tu! wasalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah klu D5 ade buat nnt D5 post kan k :D...

      Delete
  25. cucur ni memang fav habis la..thanks delima

    ReplyDelete
  26. nak try la nnti,kalo sedap dan menjadi minta izin utk digunakan utk buat meniaga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila2 cuba shawana d5 halalkan resepi nie tuk semua, semoga berjaya insyaallah.. Thanks sudi cuba resepi d5 :)....

      Delete
  27. wah..ske yg cmni...sedapppp

    ReplyDelete
  28. Dah cuba resepi ni. Memang sedap. Suami pun kata thumbs up!!! Terima kasih!!

    ReplyDelete