Thursday, 14 March 2013

Soto Ayam

As salam kawan2.. Ari nie aku nk kongsi sama korang resepi soto ayam, ermmm lama dah aku nk kongsi resepi nie ngan korang but xde kesempatan. Soto ayam nie antara makanan pebret aku fuhhh kalau letak sambal kicap byk2 mmg mengancam arrr tambah lg kalau korang buat begedil fuhhh mmg masuk lah heheh.. Aku bukan org johor yg mmg pakar dalam masak soto nie, aku juga bukan ler jawa yg pakar gak nk masak soto nie aku cuma insan biasa yg suker makan soto dan dah cuba pelbagai resepi but yg nie lah yg paling berkenan ngan lidah aku heheh xtau ler korang kena lah cuba dulu ek resepi nie baru tau sedap ke tak kan so aku kongsi je lah ek moga2 ade lah yg suker resepi nie kan...Ok lah malas nk bebel byk2 jom lah kiter layan resepi nyer pulak ek...


Nie ler hasil nyer fuh 2 kali aku tambah dek kerna lapo sgt hehhehe remeh gak nk buat nyer..

Bahan2


1 ekor ayam (potong 8 dan dibersihkan) 
(aku buh sekali ngan kaki ngan leher n tulang2 tuk dpt kan stock)
*6 ulas bawang kecil
*3 ulas bawang putih
*1 inci kunyit hidup
*1 sudu besar ketumbar
*1 sudu kecil jintan manis
*1 inci lengkuas
1 bungkus sup bunjut
1 helai daun bay
3 batang serai
2 inci halia di hiris
2 inci lengkuas di hiris
Garam, lada hitam dan gula secukup rasa
3 liter air panas
Minyak tuk menumis

Bahan2 Sampingan

Nasi impit
Suhun goreng
Daun sup
Bawang goreng
Ayam carik
Taugeh
Sambal kicap


Cara2 nk masak



Kisar kan bahan2 bertanda * sampai halus seperti dalam gambar kemudian gaulkan dengan ayam dan perapkan selama lebih kurang 1 jam (kalau korang nk biarkan semalaman pun boleh dlm peti ais lah).



Panaskan minyak kemudian masukkan ayam yg telah diperap, semua bahan kisar dan bahan2 lain seperti serai, sup bunjut, halia, daun bay dan lengkuas kacau rata dan tutup periuk, masak selama 10 minit hingga air ayam keluar. 


Bila air ayam dah keluar, tambahkan 3 liter air panas kedalam periuk tersebut masak sampai ayam empuk, Perasakan dengan garam, lada hitam dan gula secukup rasa. 


Biler ayam dah timbul makne nyer dah empuk ler tu so korang angkat lah ayam tu dan carik2 kan isi dia tuk dibuat rencah soto kalau rajin lah, pastu tulang nyer masukkan balik kedalam periuk. Reneh kuah soto selama 20-25 minit, korang adjust lah rasa nyer mengikut kesedapan yg korang suker dan tutup api siap tuk dihidangkan ngan nasi impit dan juga begedil.


Tips !!
- kalau nk dptkan nasi impit yg lembut, biarkan nasi impit yg telah direbus dalam air rebusan sekejap baru lah di toskan.
- Untuk dapatkan Begedil yg tidak lembik atau benyek, biarkan kentang yg direbus atau digoreng tu betul2 sejuk baru korang lenyek dan jgn lenyek hancur sgt tau.


Ok kawan2 mudah kan nk buat nyer selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaa....











18 comments:

  1. salam DZ..
    sedapnya soto... lama betul tak mkn soto... rajin ambil gambar step by step tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. As Salam Madihaa Thanks sudi singgah sini, ambik gambar camtu bukan ape buat rujukan tuk sapa2 yg sudi nk cuba n kalau lain kali D5 nk masak xlah lupa :D..

      Delete
  2. suka makan tapi tak suka buat keh keh...nak sebowl leh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhhehe meh dtg sini Marsita leh ambik berbowl2 gitu ekekkek :)..

      Delete
  3. D5,
    lamanya tak bersua di alam maya. Lama D5 tak datang ke rumah saya pun. Nak tanya macam mana nak buat gambar kecik kecik tu. ajar lah kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam Azie selalu gak jenguk2 kat sana hhehehhe Alah Azie lepas masukkan gambar, bila click kat gambar pastu akan kuar option pastu pilih lah small tu je hehheheh kalau nk lg senang guna kan adobe photoshop lg mudah :D...

      Delete
  4. inilah antara menu pilihan hatiku... makan tak cukup semangkuk!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Amie hehheh kite serupa hahahahah D2 pun makan lebih dr 1 mangkuk ekekkekkek :D...

      Delete
  5. Dah lama x buat soto..buat teringin je tgok soto cik delima ni..hee...byk masak tu..suka mkn letak byk2 sambal...best...kan...fuhhhhh :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhehhe masak byk2 bukan ape Sury, ade lebih D5 frozen kan pastu next time panas kan je xyah masak lg hehhe kan senang , fuhh kalau letak sambal kicap byk2 lg best baru lah melatop kan Sury kan :D..

      Delete
  6. Replies
    1. Pebret D5 gak hehheh Thanks Ibu Lala :)..

      Delete
  7. x penah buat soto ...ari nie nak try la...minta2 menjadi la...Ha!Ha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah hehheh D5 doakan menjadi lah Amin :D..

      Delete
  8. wow sedapnya...nanti boleh try nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak Ina nnt cuba lah ek :)

      Delete
  9. Makanan kegemaran saya..tapi x penah confident nak masak sendiri..
    tapi, tgk resepi ni macam simple je..nak try la..harap2 menjadila..hehe

    Jemput ke blog saya

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~ perkongsian tentang kisah hidup, anak2, aktiviti seharian, tips kesihatan, kecantikan dan lain2..

    Moga dapat manfaat daripadanya..insyaAllah..

    ReplyDelete