Wednesday, 28 August 2013

Daging Masak Jintan

Salam buat sumer kawan2, sejak dua menjak ader blog masakkan nie kan rajin beno aku nk snap pic kan huhuhu mmg agak mencabar gak ler nk menyiap kan 1 N3 nie kan ye lah lom lg masa lapo baru nk masak, nk kena ambik lak pic step by step (ramai yg berterima kasih sbb aku buat camnie mudah dan cepat faham kate nyer) lom lg biler dah siap masak nk snap lak pic y menarik tuk di tayang kan adehhhhhh menggeletar perut nie tahan lapo tauu... Tapi tuk kawan2 aku tabah melakukan nyer hehehhe, harap2 korang pueh hati lah ek ngan penerangan yg aku bg kat setiap resepi yg aku buat.. Ermmm kekadang biler aku nk release kan tesen aku nie, selalu nyer aku pi ler jenguk2 katalog (aku nie pantang tgk katalog cam kena rasuk )kat internet tu, hah ko berpinor mate aku nie lihat byk barang2 best yg kiter leh beli kat internet nie just pilih barang ape nk pastu bayor (kalau tak bayor jgn harap ler nk dpt) dah lepas tu tunggu je lah barang kiter nie sampai ke muka pintu dihantar oleh cik abg posmen ke rumah kannnn... Dalam aku dok godek2 katalog internet nie tetiba terjatuh hati lak ngan barang yg ader jual kat Zalora Malaysia nie ermmmmmmmm rabak lg ler kantong rimau KawanKu tu kan adehhh xpe yg penting hati senang kan kan kan... Mudah nyer zaman sekarang nk beli barang tanpa perlu kuar dr rumah kan.. .Aku penah kongsi resepi nyer Kat Sini but kali nie aku buat step by step pulak k.. Ok lah xmau bebel panjang meh kiter layan resepi nyer pulak k....


Nie ler hasil nyer daging goreng jintan...



Ermmmm menarik kan huhuhuu....

Bahan2

500g daging (di hiris nipis)
2 inci halia (dipotong panjang2 cam batang mancis)
1 biji bawang kuning (di potong memanjang)
1 batang serai (di titik)
10 biji cili api ( buang tangkai titikkan sebiji 2 mengikut kepedasan masing2)
2 ulas bawang putih ( di cincang halus)
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
1 cawan air
minyak tuk menumis

Cara2 Memasak


Mula2 panas kan minyak masukkan halia goreng sampai halia layu, kemudian masukkan bawang besaq masak sampai bawang garing seperti dalam gambar kemudian angkat dan tos kan.


Dalam kuali dan minyak yg sama, tumis kan bawang putih sehingga wangi dan masukkan daging, garam,  lada hitam dan serbuk kunyit kacau rata.. Jika daging bukan jenis yg lembut masukkan secawan air tuk bg daging tu empuk, masak sampai kuah agak kering dan daging empuk selagi xempuk korang jgn ler segan2 nk tambah air dan tunggu lah sampai daging tu empuk.


Bila daging dah empuk dan kuah agak kering (kalau korang nk berkuah ckit korang agak2 lah ek) masukkan serai, jintan manis jintan putih dan kacau rata sebentar kemudian masukkan sedikit air kacau lg, pastu masukkan bawang n halia yg di toskan td, gula, kicap manis, sos tiram dan cili api kacau rata dan sesuaikan rasa nyer, tutup api siap tuk dihidangkan


Ermmm makan ngan nasi panas2 xperlu dah nk masak lauk lain klu nk tambah cuma masak sayur je dah lengkap menu tuk hari nie..


Ok kawan2 mudah kan selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....



27 comments:

  1. Itu dia... maudah pun kena rajin juga ni D5 kalau tak manalah nak jadi. Bau jintan itulah yg menaikkan selera. Kakak baca resepi pun tahu mesti sedap ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Kak Zakie bau jintan tu ler istimewa nyer resepi nie hehehheh :D..

      Delete

  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : [email protected] / [email protected] / [email protected]


    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..tak terlambat lg ye..Nak Ucap Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin...menarik le sdp tu dah terliur ni...kena cari dgg npknya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... Selamat hari raya maaf zahir dan batin juga tuk Nik Amira :D.. Thanks sudi singgah :)

      Delete
  4. salam..

    wah, sedapnya menu daging tu..memang kalau makan tu tambah nasi banyak kali..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam, thanks, ermmm kalau guna daging yg lembut lg best mmg sedap kalau daging tu keras kurang ckit lah :)

      Delete
  5. Sodappp seh..last mkn daging raya hr tu..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom jom Sury kiter masak daging hehhehe :)

      Delete
  6. Asslmkm kak.
    memang haru betul blogwalking petang2 ni.. Lapar perut terus. Huhuhuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumusalam dik hehehhe cian dia lapo ek :)...Thanks sudi dtg :)

      Delete
  7. sedap nampak...terliur sudahhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah Bunda simple but sedap :)

      Delete
  8. Kalau nak berselera makan nasi, masak daging beginilah yg sedap. Tapi tak boleh selalu daging kan Delima...bdn kita ni dah meningkat usia, susah nak hadam mknn liat2..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Zana heheh sbb tu D5 pilih daging yg betul2 lembut untuk dimasak :)...

      Delete
  9. assalamuaikom...sdp nampk..tp tu la bab msak daging nk masaknya ala haiiii..penat nk mnunggu bg empuk..hehe

    nt singgah blog kita ya..http://nzaralisya.blogspot.com.
    bley knal2..tme ksih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau nk cepat leh masak gini tuka ngan hati ayam pun sedap juga :D.. Salam kenal dr D5 :)..

      Delete
  10. Sempoi cam ni memang sedap! Laju jer bebudak makan nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Along xyah masak lauk lain yg nie pun dah cukup :)

      Delete
  11. Wahh welcome akak lama tak nampak update hehehe.. nice header hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak busy ckit hehhe byk order tuk catering ..... Mekasih dik :D..

      Delete
  12. Kakak dtg sesja menjenguk D5. Moga sihat sejahtera...
    Belum ada cerita ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih KakZakie hehehhe lom ade citer, D5 tgh busy, byk order catering tu yg tak sempat nk update blog tu.. D5 sihat2 saje :D...

      Delete