Tuesday, 20 August 2013

Ikan kembung rebus air asam

seperti yg aku janji kan KAT SINI, hari nie aku nk kongsi ngan korang resepi lauk malam raya aku.. Ermmm aku rasa korang musti dah tau punyer xpe aku nk gak kongsi supaya sape2 yg tak tau leh buat gak kan kan kan.. Hari nie nk kongsi resepi cara2 nk buat ikan kembung air asam.. Aku suker sgt menu nie simple but sedap mudah je nk buat nyer xlah susah sgt.. Aku nie mmg xreti nk buat air asam or sambal belacan, setiap kali buat musti xjd n xsedap alah hai xtau ler knp.. Satu ari yg ceria masa bulan ramadhan hari tu aku terlepas lah ke bazar ramadhan, masa tu pas balik dr kelas baking tu hah korang nk tau kat mana huhuhu kat senawang ler wahhhhh jauh kan aku pi hehheh.. Sambil2 berjalan mencari menu ape nk beli aku tergoda sungguh ngan ikan kembung yg berenang2 kat dalam air asam tu huhu ngan best nyer aku beli lah bang sekor. Masa nk bukak pose tu aku pun bedal lah dia ngan nasi panas2 pergggghhhh mak aiiiii sedap sihhhh nk bg tau korang (aku je kut yg baru nk tau heheh).. Seperti behsa lah kan klu resepi yg agak2 aku tak tau nie aku pi usha lah kat internet wahhhhhhh mmg byk n pelbagai gaya rupe nyer org buat huhu ketinggalan aku rupe nyer muahhahahha.Kat Sini pun korang leh tgk menu yg simple n mudah nk di sediakan.. Menu nie mmg sesuai lah kalau kiter nk lari dr menu yg lain2.. Bukan saja mudah n senang nk buat nyer malahan sedap dimakan sehinggan menjilat pinggan gitu hhahahhahha teroverdose lak aku nie ekekk.. ok lah jom kiter layan resepi nyer ek...


Ermmm nyaman jer tgk terliur sudah kan kan kan....

Bahan2



2 ekor ikan kembung
 (di bersihkan dan direbus bersama asam jawa, asam keping dan garam dibiarkan semalaman)
1 mangkuk air rebusan ikan
1 inci belacan
*10 biji cili api (dihiris halus)
*1 biji tomato (dipotong dadu)
*1 biji bawang (dipotong dadu)
*gula dan garam secukup rasa
1 biji limau nipis (ambik jus dia kalau nk bg rasa masam)
1 helai daun limau purut (di hiris halus)

Cara2 nk buat

Masukkan belacan dalam air rebusan ikan dan lenyek2 kan sampai hancur kemudian masukkan semua bahan2 yg bertanda * ke dalam air rebusan td dan sesuai kan rasa nyer kalau tak cukup masam masukkan jus limau dan sesuai kan rasa nyer kacau rata. Kemudian letak ikan yg direbus di atas pinggan dan curahkan je air asam td keatas ikan dan tabur kan hirisan daun limau purut ke atas nyer.. Siap tuk dihidangkan..


Hah mudah kan kawan2 korang makan nasi panas2 mmg mengancam selera nk bg tau hehehhe ok selamat mencuba daaaaaaaaaaa.....



33 comments:

  1. Sedap!!... kalau kakak dapat pun nak juga ni DZ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Kak Zakie, D5 suker sgt lauk camnie dah ler cepat nk buat nyer sedap lak tu heheh :)

      Delete
  2. kalau dpt ikan kembung yg fresh mmg sedap buat cmn kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Liza but D5 guna yg frozen jer heheh susah nk dpt y fresh sekarang nie :)...

      Delete
  3. alah, DZ dah buat SK terliur dah ni.. mana nak carik ikan kembung sekarang ni, adehhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah SK cer pi kat tesco ke kat giant ke cari yg frozen jer punyer musti ader nyerr hehhehe :D.. Meh dtg sini leh kiter kongsi2 D5 ambik kepala SK ambik ekor nk ekkekkeke :)

      Delete
  4. Kalau akk bakar je ikan tu. X tau pulak boleh rrbus. Bakar guna pemanggang ajaib tu lg senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu Lala pertama kali D5 makan nie hehhe masa tu jumpe kat bazar Senawang terpikat tgk nyer sekali mkn mmg sedap so pe lg tanya pakcik google camne cara2 nk masak nyer heheh rupe nyer senang je :D..

      Delete
  5. wah!! sedap..air asam tu pembuka selera..hihihi..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap Siti hehheh simple je xyah masak lauk lain yg nie pun dah cukup :D...

      Delete
  6. Replies
    1. Hehhehe pe lagi tenku Butang esok cari ikan kembung pastu merebus lah musti best punyer :D...

      Delete
  7. hai..salam kenal dr SRC..

    dating sini dan follow.sudi singgah sini ya, www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi salam kenal juga.. Thanks sudi berkunjung ke sini.. :D..

      Delete
  8. mmg terbaekkk....thnaks for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yw dear sama2 kiter bertukar2 manu n berkongsi2 idea kan :D...

      Delete
  9. wah sini pun banyak resepi.. boleh jadik sumber rujukan nih hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siler2 Norizan semua resepi mmg untuk dikongsi bersama :D...

      Delete
  10. Salam daripada Zalora Malaysia,
    Kami sangat meminati blog anda dan cara penulisan anda menarik perhatian kami.
    Pihak Zalora Malaysia begitu berminat untuk menjalinkan kerjasama bersama pihak anda. Sila email kepada kami di zalorateam@zalora.com.my

    ReplyDelete
  11. salam jumaat, okey.. kebiasaan nya kita perah air asam jawa kemudian kan..ni style baru ..nanti bunda nak cubalah, nampak dah terliur..tq

    ReplyDelete
  12. Salam Bunda yw... A'a but D5 lg suker camnie guna jer air rebusan ikan tu buat pekat ckit lg sedap :)...

    ReplyDelete
  13. selamat hari raya..sedap ni..makanan orang diet aa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya Kak Ina hehhehe tu ler leh kurus kalau mkn camnie hari2 kan hehheh :)

      Delete
  14. salam... perghh, sdap kak menu ni.. dpat mkan tngah hari dgan lauk ni kan best..? InsyaAllah ada masa, sy sndiri try buat.. jln2 cari entry utk masak ptg ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dik, menu yg simple mmg best kalau layan waktu tgh hari or petang kan kan kan hehehhe.. Jemput dtg selalu pun xpe dik Thanks sudi mai sini ek :D...

      Delete

  15. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  16. apa maksud rebus ikan dgn air asam dan gamram dan biarkan smlman? Lepas rebus, biar sejuk pastu masuk esbok ke? esok baru masak..camtu ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas rebus just biar je semalaman xyah masuk peti ais fungsi nyer nk bg rasa asam n masin tu masuk kat ikan tu n bg rasa mesra, klu xbuat camtu pun xpe, ikut selera masing2..

      Delete
  17. Sedapnya... Slalu jg mkn kt kdai. Mmg sdap. Jumpa resepi ni blh la cuba mlm nnt... Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks siti Aliah sudi cuba resepi d5 :)...

      Delete