Monday, 22 July 2013

Mini cheese cake, cream puff n tartlet Class

Setelah sekian lama pasang angan2 nk pi kelas nie hah ngan bersemangat ari nie aku merelakan diri tuk pergi ke Senawang (walaupun aku nie bukan ler tau jln sgt ) menghadiri kelas membuat dessert yg best.. Kelas nie mmg menarik xrugi kalau korang nk pi tau cikgu Dessert Queen  dia yg mmg berpengalaman menghasilkan pelbagai dessert yg sedap dan menarik.. Huhuhu jauh perjalanan aku ari nie jauh rupe nyer Senawang tu xpulak aku tau kan haiisshhhh  lama aku tak menghala ke selatan sampai aku tak tau pun ader exit Senawang ekkekke, ape2 pun kelas ari nie mmg best ngan cikgu nyer yg terbaek anak2 murid nyer yg sporting sonok tul dpt beramah mesra ngan depa huhuhu walaupun pertama kali jumpe tp sumer happy jer hari tu belajar walaupun bulan puasa hehheheh.. Byk tip2 yg berguna aku dpt ari nie mekasih ler pada Dessert Queen yg tak loket mencurahkan ilmu pada hari nie kan... Kalau korang berminat nk join kelas nie korang leh pi kat link yg aku bg tu k n korang leh blajar dessert2 yg compom sedap dr situ tauuuu... Nie ler pertama kali aku hadiri kelas baking nie, huhuhuh xsangka sbb aku nie bukan ler minat sgt nk baking2 nie masak memasak leh lah ckit2 tu pun big M nyer terlalu ler byk muahahhahahha... Mana lah tau tetiba lak aku bukak kelas or ambik order tuk dessert kannnnnnn kalau ku bilang kalau ler ekekkeke... Pape pun jom ler kiter layan gambar2 menarik semasa kelas tu berlangsung ek...


Nie ler hasil perjuangan aku ari nie hehehhe siap ade tulis nama gitu ekkekke..


Hah terliur kan tgk nyer kalau korang berminat nk hadiri class leh tgk kat sini Nowwa Chocs..


Cream puff @cik gebu antara pebret aku perggghhh mengancam siut :D...


Pelbagai jenis tartlet korang leh blaja ngan cikgu yg comey nie tauuu....


Kalau korang nk blaja buat pavlova pun boleh..


Nie Cheese tart mmg da best tau...


Nie fruit tart yg mmg aku suker sgt2 siap leh berebut2 lg ngan anak aku tau sedap nyer hanya aku yg tau ekekke kalau korang nk tau leh gak kalau nk order..

video

Klaka sungguh aku tgk video nie ekkeke moment yg xkan aku lupe kan :D..


Ini lah kawan2 baru yg blaja sama aku, Cikgu dia yg pakai tudung kaler purple campur2 tu ..

Hah happy sgt aku ari  nie dpt berkenalan ngan kawan baru dpt blaja benda baru nk lg best dapat lak bawak balik dessert yg sedap tu fuhhh mmg mengancam sgt arrr mekasih byk2 pada teman2 n cikgu Dessert Queen.. Nnt kalau ader masa aku nk blaja dessert yg lain pulak leh lah pasni aku aku bukak kedai bakery lak muahhahah Insyaallah.. 


Saturday, 13 July 2013

Singgang Ikan Salmon

Ermmm lama sungguh D5 tak kongsi resepi ngan korang kan.. Di bulan yg mulia nie D5 nk ucapkan selamat berpuasa kepada semua pengunjung blog D5 nie.. Menu nie ialah menu sahur D5 ari nie td so kalau korang nk menu yg simple n xberminyak so korang leh cuba lah menu nie ek.. Selain tu menu nie amat mudah di masak dan juga sedap tau.... Selalu nyer D5 masak menu nie klu D5 rasa kurang sihat or nk kurang kan makanan berminyak hah sape2 yg plan nk diet leh gak cuba kan... Selain ikan salmon korang leh guna ikan ape pun contoh nyer Singgang ikan tongkol .. Ikan lain2 pun boleh ikut lah ikan ape yg korang suker cam ikan siakap pun sedap ikan kembung pun sedap masalah nyer sumer pun sedap lah hehehheh.. Ok lah xmau bebel panjang2 jom kiter layan resepi nyer k...


Ermmmm sedap tau makan ngan nasik banjir2 sambil2 hirup kuah perghhhh mmg mengancam..

Bahan2



2 potong ikan salmon dibersihkan dan dibelah dua.
2 biji bawang putih dihiris nipis
1 biji bawang besar dihiris nipis
2 inci halia dihiris nipis
2 inci kunyit hidup dihiris nipis
2 inci lengkuas dihiris nipis
2 batang serai dititik (xde lak dlm gambar)
1 keping asam keping (kalau nk masam tambah lah ek)
1 biji limau nipis (kalau nk masam tambah lah ek)
7 biji cili api dibelah 2 (klu xnk pedas kurang kan k)
1 liter air ( kalau nk kuah lebih tambahkan k)
Garam dan gula secukup rasa.

Cara2 Nk Masak



Panas kan air sehingga mendidih kemudian masukkan semua bahan kecuali cili api, limau nipis dan ikan. Masak sampai bawang agak layu (D5 guna dapur elektrik so D5 tutup kejap supaya air mendidih balik)..


Bila air dah betul2 mendidih kembali masukkan ikan dan kacau perlahan.. Perasakan dengan garam dan gula klu korang suker masam2 tambahkan perahan jus limau nipis mengikut rasa yg korang suka k.. Masak sampai ikan salmon masak ( kacau pelan2 k ikan nie cepat pecah)..


Bila ikan dan masak n rasa kuah dah seimbang korang masukkan cili api dan kacau sebentar kemudian tutup api dan sedia tuk di hidangkan...


Ermmm nie lah menu simple dan sihat dr D5 tuk ari nie klu korang suker leh juga klu nk tambah kan sayur2 lain kat dalam singggang nie so jimat masa gak tuk masak sayur kan hehhehe..


Mudah kan kawan2 harap korang berpuas hati ek, jumpe di lain N3 k daaaaaaaaaaaaaaaaa....





Friday, 12 July 2013

4th SSiC Junior Top Chef Challenge

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhh lama aku tak update blog kan huhuhuhu xde masa bz sgt2 ermmm mekasih kepada yg sudi join n singgah ke blog D5 nie ek.. Hari  nie aku nk citer pasal Silverspoon International College. D5 dpt jemputan dari pihak kolej tuk menghadiri junior top chef challenge yg ke-4 ermmm kalau korang nk tau Silverspoon mengadakan pertandingan nie 2 kali setahun, diadakan di hadapan kolej tersebut, meriah sgt tau.. Pertandingan nie di sertai oleh budak2 sekolah menengah sekitar lembah klang .. Ia diadakan dr 9pg sampai pukul 5ptg.. D5 pi sebelah ptg nyer sbb pg D5 ade tempahan tuk katering.. Mekasih kepada pihak Silverspoon kerana sudi menjemput D5 ek, mekasih juga pada Chef Zam juga happy jer D5 hari tu tgk gelagat adik2 kiter memasak bersungguh2 dema hehehhe :D.. Tujuan pertandingan nie adalah untuk mencungkil bakat terpendam adik2 kiter kut2 ler ade yg berminat tuk menjadi seorang chef terkenal dan berminat dalam bidang kulinari nie kan boleh lah ambik course kat Silverspoon International college nnt.. Kalau korang berminat pun boleh xde masalah korang tgk je kat link fb yg D5 bg tu macam2 maklumat ade kat sana... Ermmm hadiah yg di sediakan amat ler byk berbaloi sungguh tau (kalau ler D5 leh join mau gak kan hehehheh).. Jom arr kiter layan gambar2 sekitar program nie berlangsung ....



Hah korang tgk ler hadiah2 dr penaja, meriah kan beruntung adik2 kiter tau..



Sebhagian adik2 kiter yg tgh menyiapkan hidangan, yg kat sebelah kanan tu pulak hasil tangan adik2 tu arr berbakat kan nampak nyer :D..


Ermmm karipap nie dihidangankan kat D5 sedap tau karipap jenama mak' cik mmg best dan sedap arrr..


Antara chef2 yg menjadi juri pada hari tu..


Nie lah pemenang no-1 no-2 dan no-3 bergambar ngan hadiah masing2 ermm siap dapat cash lg mau nyer tak happy memasing nyer kan...


Nie lah kesemua para peserta yg menyertai pertandingan chef junior, korang tgk ler bakal2 chef terkenal nie nnt sungguh berbakat n kreatif tau dema sumer nie..


Ok yg last nie ler nadi kepada hari tersebut, nie lah tenaga pengajar n pelajar kolej Silverspoon yg telah bertungkus lumus menjayakan program tersebut..

Ok lah kawan2 sepatut nyer banyak lg gambar2 D5 nk upload but xtau ler nape xleh nk publish so nie je yg D5 dpt berkongsi bersama korang ek harap korang berpuas hati k, nnt kalau ader masa n peluang D5 akan terus berkongsi resepi k.. Pada yg belum D5 tunai kan permintaan nyer tu harap bersabar ek D5 bz sgt2 nnt Insyaallah D5 cuba tunai kan, mintak maaf bayak2 sayang u alls muuuuaaahhhh daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....