Sunday, 14 September 2014

Creamy Coleslaw

Hah hambek kaw kannnn sekali hapdate 2 hari berturut2 D5 post kan tp cam behsa lah masih lg mood gaul2 campak2 je tau lom bukak api dapur lg k...Bercerita pasal coleslaw ni.. sebenarnya ader dua jenis coleslaw, yg creamy cam kiter slalu makan kat kfc tu dan satu lagi yg light je tak de mayonaise.. Yang mana paling best? haha terpulang pada selera masing2.. Kalau nak buat Coleslaw ni, beli la kobis biasa je (kobis cameron) tak perlu beli kobis china yg bulat kecik2 tu. Sebab kobis china ni daunnye tebal n bila dihiris nampak xcomey... D5 pakai pickle juice dlm dressing die, jadi rase die light je tak la muak sgt ngan rase mayonaise tu.. D5 try cari celery seed kat sini tapi xjumpa, kalau ade leh tanbah 1 sudu kecik utk lagi kick..  Pastu resepi ni guna sebiji kobis, jadi hasil kejadiannya banyak tau, dalam utk 15-20 org makan. So, pepandai la scale down kalau nak buat skit ok. Hah nie pun sesuai klu korang nk buat BBQ Party (klick k klu nk resepi) sebagai side dish . Ok lah jom kiter layan resepi nyer k......



Ermmmmm kuar dr peti ais campur ngan mashed potato suap makkkk aiiiii sedappp woooooo....


Bahan2

Sebiji kobis bulat sederhana besar (dihiris nipis)
Setengah biji kobis purple ( dihiris nipis -kalau xde pun tak pe, utk kaler je pun)
Sebiji carrot (sagat pakai box grater/ cincang)
Sebiji bawang besar (sagat pakai box grater/cincang)
3 sudu besar garam*
3 sudu besar gula*

bahan dressing
2 biji dill pickle (dicincang)
4 sudu besar pickle juice (air dlm botol pickle tu)
1 cawan mayonaise
1 sudu besar mustard (kalau dpt yg wholegrain)
2 sudu besar gula
1 sudu besar cuka
garam n serbuk lada secukup rasa


Kekdahnyer




Mula2, satukan semua sayur yg dah di potong dalam satu mangkuk besar. Pastu taburkan gula n garam yg tanda* n gaul rata2, biarkan selama 10 minit. Kemudian boleh la basuh n bilas ngan air bersih (gunakan banyak air sebab nak buang garam n gula k) dan toskan dalam tapis. Try seberapa boleh utk bagi sayur2 tadi kering k. Proses ni akan buat sayur2 tu tetap rangup walaupun dah taruk dressing.


Dalam satu mangkuk lain, campurkan semua bahan2 dressing dan kacau rata seperti gambar. Adjust rase ikut selera masing k.


Pastu satukan la sayur2 semua ngan dressing n kacau rata2. Sejukkan dalam fridge kurang2 1 jam sebelum makan supaya semua rasa leh mesra (lagi sedap la konon).  Ok selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...





10 comments:

  1. Kakak rasa macam lama betul kakak tak jumpa N3 dari D5.
    Tetiba hari ini terjumpa aduhai macam rindu pulak
    Nampak resepi pulak mengancam bukan main.
    Esok cuti kalau ada masa & rajin bolehlah kakak mencuba (belum pasti lagi hihi...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kakzakie tu lah setelah setahun xupdate bz ngan dapur kat umah sampai lupe dapur kat maya nie hehehehe... D5 pun rindu ngan kawan2 maya nie insyaallah d5 cuba rajinkan diri update selalu blog nnt ek sis hehehehe :)....

      Delete
  2. salam singgah blog sponsor :) http://blogparihh.blogspot.com/2014/10/giveaway-cuti-sekolah-by-jiwarosak.html

    ReplyDelete
  3. SALAM :) SY DATANG DR GIVEAWAY NI... JEMPUTLAH KE BLOG SAYA :)

    http://kumahuitu.blogspot.com/2014/11/giveaway-cuti-sekolah-by-jiwarosak.html

    ReplyDelete
  4. wahh.. sedapnyaaa.. nak sikit bole??? ha2

    ReplyDelete
    Replies
    1. N3 dah lama yunk habis dah hehehehe cuba lah buat sendiri mesti best 👍👍

      Delete
  5. boleh lah fyna try nanti. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah yunk, thanks sudi cuba resepi d5 :)...

      Delete